Опасен ли е “Черния петък”?

0

И отново дойде дългоочаквания ден с големите намаления – „Черен петък“. Денят, в който редица търговци по цял свят се надпреварват за клиенти и правят драстични промоции на продаваните от тях артикули. В повечето случаи намалените стоки са в ограничени количества, което кара хората да реагират бързо дали да закупят избрания продукт, тъй като може да го изтърват. От няколко дни се забелязва голям ръст на фалшиви сайтове и приложения за мобилни устройства, които се опитват да излъжат потребителите, съобщават от CNET.

Освен „Черния петък“ за онлайн търговците има и „Кибер понеделник“. Това е първият понеделник след голямото намаление. По данни на Adobe, през 2017-та година продажбите в САЩ, през понеделник са били с почти милиард и половина долара по-големи.

Специалният петък е по-разпространен в западното полукълбо и в последно време се използва във все повече държави. Затова е и интересна мишена за хакерите. В повечето случаи мишени стават самите потребители. Практика е злонамерените да се представят под името на големи онлайн магазини, като предлагат големи промоции и целят да привлекат вниманието на потребителите. Предлагат се и приложения, като се рекламира, че ако се пусне поръчка през тях се начисляват допълнителни отстъпки. И в двата случая обаче, истината е съвсем друга. Единствената цел на тези хора е да се доберат до личните и банкови данни на излъгалите се потребители.

В бързината да не изпуснат най-добрата оферта с възможно най-ниската цена, потребителите са склонни да пренебрегнат типичните проверки на нови и непознати за тях търговци. След проучване компанията RiskQ съобщиха, че се наблюдава значителен брой новосъздадени фалшиви приложения. Компанията е открила над 6 хиляди фалшиви приложения за десетте най-популярни търговци през 2017-та година.

Задължително е да се внимава при пазаруването онлайн, за да избегнем възможността да ни откраднат личните и банкови данни, особено покрай дните на големите намаления.

Остави коментар