ООН е загрижена за цената на храните

0
ООН загрижена за цените на храните

Рекордно покачване на цените на храните в свет отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие. През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г. предаде Bulgaria ON AIR.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%. Докато цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто. А цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември. През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

„Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори“.

заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста COVID19 пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

Остави коментар