Онлайн търговията в България е нараснала с 8.83% през 2020 г. на годишна база

0
Онлайн търговията в България е нараснала с 8.83% през 2020 г. на годишна база

Онлайн търговията в България е нараснала с 8.83% през 2020 г. на годишна база

През 2020 г. растежът на онлайн търговията у нас е достигнал 8.83%, спрямо предходната 2019 година. Това става ясно от най-новия доклад на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). Общо за последните пет години, годишният ръст на този дигитален сегмент в България е между 21% и 35%. Това става ясно още от проучването.

„Изминалата година беше повратна за развитието на онлайн търговията. Затварянето на физически обекти за дълги периоди от време принуди много бизнеси да реорганизират дейността си. Затова те заложиха на по-силно интернет присъствие. Това доведе до сериозен ръст на новите запитвания за онлайн магазини и други дигитални проекти“”

коментира Любомир Русанов, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ и член на БЕА.

Според него тази тенденция тепърва ще разширява влиянието си, дори и след утихването на пандемията.

Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Фокус върху новите технологии

Автоматизацията и изкуственият интелект тепърва ще бъдат в основата на развитието на сектора. Това означава, че за да продават по-успешно, българските търговци е необходимо да инвестират непрекъснато в иновации. Нужно е да обърнат внимание на възможности за по-добро обслужване на клиентите, гъвкавост, разпознаваемост и още по-лесно управление на бизнес процесите.

Наличието на електронен магазин е основата, която е необходимо да надграждат с инвестиции в редица други технологии, дигитален маркетинг и по-добро потребителско изживяване (UX,UI). От СуперХостинг.БГ и БЕА препоръчват на собствениците на бизнес да заложат на технологични партньори, които имат доказан опит в дигиталните услуги и които могат да им предоставят съпътстващо обслужване.

Нарастване на мобилната търговия

Прогнозите сочат, че до три-четири години търговията ще стане предимно мобилна. Допитването сред потребителите показва, че проучванията за покупка в повечето случаи стартират през телефона, независимо дали поръчката се прави онлайн, или от физическия магазин на търговеца.

Изводът е, че търговията в близко бъдеще ще се слее – няма да има граница между физическа и онлайн търговия, а връзката ще я правят мобилните устройства. Затова е важно онлайн търговците непрестанно да подобряват потребителското преживяване през мобилно устройство на техния магазин.

От офлайн към онлайн и от онлайн към офлайн

Това ни води и до следващата логична тенденция. Условията и промените налагат търговците да присъстват навсякъде – както чрез физически, така и чрез онлайн магазини. Предизвикателството пред много от тях през 2021 г. ще бъде да поставят началото на второто измерение в своя бизнес.

Ако досега са оперирали само онлайн, ще е време да отворят и физически магазин, за да разширят присъствието си. Ако са оперирали изцяло физически, то интернет ще им помогне да достигнат до нов тип клиенти и да увеличат поръчките си.

Данните за нарастващия пазар кореспондират и със статистиките, представени от СуперХостинг.БГ. Според тях броят на новите инсталации на онлайн магазини е нараснал с 45.5% през 2020 г., спрямо 2019 година. Най-силният месец от 2020 г. в това отношение е бил октомври 2020, като ръстът спрямо най-неактивните месеци от годината (февруари и юли) е 55 процента.

Междувременно става ясно, че според годишния доклад на E-commerce Europe, обемът на B2C (бизнес към краен потребител) електронната търговия на продукти и услуги в България през 2020 г. е надхвърлил 1.9 милиарда лева. Очакванията за 2021 г. са тя да отбележи двуцифрен ръст спрямо 2020 година.

Любопитна информация представи Българската Е-комерс Асоциация (БЕА) и по отношение на предпочитаните от българите методи за разплащане при онлайн покупки. Сред тях все още преобладава наложеният платеж с 60%, следван от кредитните и дебитни карти с 32%. На последно място са банковите разплащания с 8% от запитаните.

За сравнение през 2018 г. същите показатели са били съответно 70%, 20% и 5 процента. Също по данни на БЕА, през 2020 г. вече 75% от населението на България разполага с достъп до интернет. За сравнение през 2019 г. този показател е бил 71%.

Остави коментар