ОЛАФ сезиран – Още една съмнителна поръчка в МВР

0
ОЛАФ

МВР е направило поне две обществени поръчки за високопроходими автомобили през 2017 г. По тях са закупени по-нисък клас коли от първоначално заложените параметри. Това съобщиха във вторник от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Те уточняват, че са изпратили анализираната от тях информация на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

В началото на месеца ОЛАФ поиска България да възстанови близо 6 млн. евро в бюджета на Европейския съюз.

Те бяха получени по европейския фонд „Вътрешна сигурност“ за купуването на високопроходими автомобили. Според разследване на службата обаче МВР се е сдобило с 290 залежали коли клас SUV, вместо по-качаствени високопроходими нови джипове.

Въпросната поръчка беше подготвена и приключена по време на служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

Той в момента е съветник на президента Румен Радев. Договорът за доставката обаче беше подписан по времето на наследника му в третия кабинет на Бойко Борисов – Валентин Радев.

Сега от Антикорупционния фонд съобщават, че според анализ на организацията обявената на 27 март 2017 г. поръчка – за общо 121 автомобила с повишена проходимост, „също съдържа сериозни проблеми, неясноти и индикатори за нарушения “.

Със спешната финансова помощ от ЕС са закупени 420 автомобила за МВР през 2016 –2017г.

Тяхната обща стойност е над 23 млн. лева. От тях 290 са сглобените в България китайски Great Wall, които са доставени по поръчката, разследвана от ОЛАФ.

Процедурата, за която от Антикорупционния фонд сигнализират за възможни нарушения, включва 51 автомобила Volkswagen и 70 джипа Land Rover. Останалите 9 коли, купени от МВР със средствата по спешната европомощ, са т.нар. мобилни работилници.

Според правните експерти на неправителствената организация само за 70-те джипа Land Rover са записани минимални технически изисквания.

Данните в документацията на МВР за другите 51 високопроходими автомобили, включени в поръчката обаче показват „сериозно разминаване“ между обявената им стойност и постигнатата им крайна цена.

„Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет“.

коментират от Антикорупционния фонд

Друг съмнителен според организацията момент в тази поръчка е, че тя е спечелена от фирма, специализирана в доставки на банков софтуер.

„При нормална (а не „спешна“) обществена поръчка такъв участник трудно би спечелил. Но в случая МВР е пропуснало да запише иначе традиционното за подобни търгове изискване за опит в предходни доставки на подобни автомобили“.

отбелязват от Антикорупционния фонд.

Източник: svobodnaevropa

Остави коментар