Очилата с добавена реалност

0
Добавена реалност

Смартфонът може и да е господарят на днешния технологичен свят като основно компютърно устройство, но следващата голяма хардуерна платформа се очаква да бъде някаква версия на очила с добавена реалност.

Facebook, Apple, Microsoft и Google преследват тази визия за очила с добавена реалност и пъзелът постепенно започва да се намества. Засега Светлият Граал на компютинга на бъдещето – който не е много по-обемист от стандартните очила – все още ни убягва.

Очилата с вградена добавена реалност позволяват на потребителите да виждат какво има пред тях, но с насложена цифрова допълнителна информация. Като например напътствия върху картата, информация за контакт с лице и др. Камерите и микрофоните пък позволяват заснемане на изображения и звуци и различни начини за въвеждане. Като речта вероятно ще играе ключова роля.

Наред с Apple, Google, Facebook и Microsoft навярно ще има и други играчи, които ще се включат в надпреварата за пазарен дял от бъдещото топ-устройство. Анализаторите очакват производители на телефони като Samsung и производители на компютри като Lenovo да се заиграят с пазара.

Ако се взрем внимателно, можем да видим някои от ключовите базови технологии, които вече се разработват и тестват.

Facebook, например, планира да пусне смарт очила по-късно тази година. Те са проектирани в партньорство с производителя на Ray-Ban – Luxottica. Тези очила едва ли ще предлагат пълни AR възможности, а по-скоро ще послужат като стъпка напред. Както по отношение на технологиите, така и като маркетинг. Те ще помогнат на хората да свикнат с идеята за подобни устройства в живота си.

Microsoft вече продава Hololens, които побират мощта на компютър с Windows 10 в устройство тип „хедсет” (големи очила). Макар че все още е твърде обемисто и скъпо, за да се хареса на потребителите.

Google Glass, първото устройство от тази категория, което привлече вниманието на масовия потребител, се провали като потребителски продукт. Но една актуализирана версия на джаджата все още се продава на бизнеса.

Apple също се занимава с идеята, но прави доста неща. Според съобщения от Bloomberg и The Information, Apple подготвя VR устройство. То ще използва камери, за да „вижда” в реалния свят. Устройството, което може да струва около 3000 долара и ще пристигне през следващата година.

Техническите препятствия по пътя към AR са много.

Особено ако целта наистина е нещо толкова леко и незабележимо като очилата – леки, тънки, елегантни. Ето някои от задачите, които технологиите трябва да решат, според анализ на Axios:

Миниатюризация. Въпреки че много от изчислителните части за такива очила вече съществуват, включително малки камери, микрофони и процесори. Компонентите все още не са достатъчно малки за AR очилата.

Живот на батерията. Точно както искаме смартфонът да работи през целия ден, бихме искали и интелигентните очила да работят, където и да отидем. Много от днешните VR и AR устройства издържат само няколко часа между зарежданията.

Топлина. Днешните процесорни чипове са енергийно по-ефективни от всякога, но въпреки това отделят топлина, когато работят усилено.

Дисплей. Много от днешните AR очила имат ограничено зрително поле. Идеалното AR преживяване обаче изисква дигиталните знаци и изображения да са навсякъде в „стъклото” на очилата. Тоест навсякъде, където човешкото окото гледа. Наред с това AR устройствата трябва да могат да осигурят достатъчно ярък източник на светлина. За да направят прожектираната информация лесно видима дори при силна слънчева светлина навън.

Цена. Вграждането на всичките необходими технологии в едно устройство, дори при справянето с всички изброени ограничения, ще формира продукт, който ще струва няколко хиляди долара.

Още по-трудни от техническите предизвикателства са социалните дилеми на новата технология. Това казва пред Axios ръководителят на Facebook Reality Labs Андрю Босуърт.

Източник: technews

Остави коментар