Ocado – Безпилотни коли навлизат в обслужването на клиенти

Ocado

Снимка: Ocado

Онлайн супермаркетът Ocado разкри амбициите си за въвеждане в експлоатация на безпилотните коли. Фирмата ще разчита на експертизата на друга британска компания – Oxbotica. За да създаде самоуправляеми превозни средства за своите доставки, използвайки собствените си технологични разработки.

Въвеждането на превозно средства с автономно движение може да включва автоматични мотокари в складовете.

Както и самоуправляеми камионетки за доставка или дори роботи, които да доставят стоката чак до кухнята на купувача. Като част от сделката Ocado купи дял на стойност 10 милиона паунда в Oxbotica.

Двете фирми казват в съвместно изявление, че планират да създадат хардуер и софтуер за автономни превозни средства.

„Искаме цялата дейност, от край до край, да бъде автономна – от получаването на складовите наличности през склада до вратата на клиента.”

„От гледна точка на клиента ще изглежда така: отваряте вратата си и навън виждате автономно микробусче или друго автономно превозно средство, спряло пред къщата ви, и от него слиза автономен робот, носещ Вашите хранителни стоки, за да Ви ги подаде на прага на дома Ви.”

заяви Алекс Харви, ръководител на технологичните разработки на Ocado, цитиран от BBC.

Ocado инвестира силно в развитието на своята технологична платформа за автоматизиране на складовете.

Нейната система се използва от някои от най-големите търговски вериги по света. А софтуерът, който управлява многобройните складови роботи, се пише в София.

Новото партньорство с Oxbotica има за цел да доразвие тази идея за пълна автоматизация. Oxbotica разработва софтуер за автономно шофиране за редица глобални клиенти. Компанията е основана през 2014 г. от двама оксфордски професори – Пол Нюман и Ингмар Познер, чиито университетски изследвания са фокусирани върху самоуправляемите автомобили.

В своето съобщение Ocado смекчи очакванията и заяви, че получаването на разрешение от регулаторите за експлоатация на автономни превозни средства по обществените пътища – това, което ще позволи безпилотните доставки до домовете на клиентите – може да отнеме известно време. В краткосрочен план фирмата вижда автономните превозни средства по-скоро в зони с ограничен достъп, като например собствени складове на Ocado.

Ръководителите на Ocado не са съгласни фирмата да бъде наричана онлайн търговец, а по-скоро я виждат като технологична платформа за световните търговски вериги. Партньорството с Oxbotica сигнализира за мащаба на амбициите на Ocado.

Източник: technews

Остави коментар