Няколко интересни идеи за туризъм в България през есента

0
Няколко интересни идеи за туризъм в България през есента

Няколко интересни идеи за туризъм в България през есента

Мнозина свързват туризма най-вече с претъпкани плажове и летни горещини. Има обаче десетки други възможности за туристически изживявания, извън тези стереотипи. Есенният сезон, който по традиция свързваме със завръщане в офисите или с новата учебна година, също може да бъде много подходящ за пътувания и почивка. Стига да знаем какво да търсим. За всички, които се питат кои места си струва да посетят, екипът на туристическата платформа Luxury Discounts споделя няколко интересни идеи за туризъм в България през есента.

Винен туризъм

Подходящ за всички, които искат да усетят не само вкуса, а и духа на една от най-популярните напитки, в чието производство България има дългогодишни традиции. Подходящи дестинации в случая са село Старосел и най-малкият град в България – Мелник. Там можете да разгледате и местните забележителности като Кордопуловата къща и Мелнишките пирамиди.

Страна, богата на археологически паметници

Страната ни е богата на места, предлагащи на туристите истинско пътуване във времето. И ако крепостта Царевец във Велико Търново или Ловешката крепост вече са добре известни на туристите, редица значително по-стари археологически паметници все още има какво да покажат. Такива са Казанлъшката гробница, която пази историите на славните тракийски царе и стенописи от преди хилядолетия, древните комплекси Мисионис и Перперикон, най-старото златно съкровище в света, открито край Варна и много други. А добрата новина е, че на територията на България тепърва се откриват нови такива обекти, които предстои да бъдат посещавани и изследвани.

Селски туризъм

Есента е особено подходящ сезон за тази форма на туризъм, чрез която можем да научим много за традиционния български бит и култура. Подходящи дестинации за целта са редица села в Родопите, които са красиви и уютни по всяко време на годината. Такива са например Широка Лъка и Гела в Източните Родопи, Ковачевица и Лещен в Западните Родопи и много други. Също в тази планина се намират и древните тракийски светилища, които са единствените почти изцяло запазени представители на архитектурата на древните траки. Тук са и емблематичните пещери Дяволското гърло, Харамийската и Ягодинската пещера, които могат да предложат впечатляващи преживявания.

Морето през есента

Тишината на плажа и красивите морски гледки могат да бъдат още по-впечатляващи извън туристическия сезон. Всеки, който реши да посети Созопол през есента, може да се разходи из красивия му бряг и малките улички, които в този сезон са отрупани със смокини. Друга подходяща дестинация е Синеморец, който съчетава море, зелени поляни и скали. Той е известен със скалите “Корабите” и рибарското си пристанище. Друго морско кътче, богато на история, е Балчик. Ботаническата градина и “Дворецът” там са особено красиви през есента.

Остави коментар