Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш

2

Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш

Ако и ти си от хората, които обичат кафето, то вече знаеш колко магическо може да бъде то. Особено в дните, в които имаш нужда от нещо ароматно и освежаващо, за да се ободриш. В тази статия ще ти представим няколко интересни факта за любимата ни напитка, с които считаме че още повече ще засилим любовта ти към нея. Някои от тях дори са свързани с подобряването на здравето и оформяне на фигурата ти.

1. Сутрин не е необходимо да пиеш кафе, за да се събудиш
Макар и повечето от нас да си мислим, че сутрин не можем да се събудим без кафе, то това не е вярно. Сутрин, тялото ни произвежда по естествен път хормона
кортизол, който ни помага да се чувстваме по-енергични и свежи. Това се дължи на особеностите на нашия организъм – така наречените циркадни ритми.

Така, че ако и ти си свикнал сутрин още преди да си си отворил очите да включваш кафе машината, то това няма особено смисъл. Много по-добре е, ако изчакаш докато нивото на кортизол се понижи и чак тогава да приемеш първото си кафе за деня. Това най-често се случва около 9-10 часа сутринта. Но пък, ако и ти си като нас и обожаваш аромата и вкуса на тази напитка, то не бива да си спестяваш удоволствието от нея само заради особеностите на човешкия организъм.

Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш

2. Кафето няма да обезводни организма ти
Доста дълго време се изливаха обвинения за това, че кофеинът притежава обезводняващи организма свойства, но в действителност това не е така. Ако употребяваш кафето в нормално количества (не повече от 500-600 мг/ден), то няма за какво да се притесняваш – няма да има негативни последствия относно хидратацията ти. Редица изследвания са показали, че организма не се обезводнява от кофеина. Все пак не прекалявайте твърде много и често с количеството. Консумирайте умерено.

3. Кафето е било открито благодарение на етиопските кози
Според легендата, пастирите в Етиопия първи са започнали да употребяват кафето. Те са забелязали, че техните кози са били доста енергични след като похапвали плодовете и листата на растението.

4. Кафето може да ти осигури здраве и дълголетие
В кафето се съдържат много антиоксиданти. Това помага при борбата с т.нар свободни радикали, които са нарочени за причинители на редица тежки болести. Благодарение на това, любителите на кафето имат много по-малък шанс да се разболеят от паркинсон, захарен диабет, както и от заболявания на сърцето и други.

5. Кафето съдържа хранителни вещества, важни за нашето оцеляване
Само една чаша от напитката съдържа 11% от препоръчителната дневна доза витамин В2, 6% витамин В5, 3% манган и калий, както и 2% ниацин и магнезий.

6. Кафето ни помага при борбата с излишните мазнини
Редица изследвания са показали, че употребата на кофеин може да ускори нашия метаболизъм с от 3 до 11%. Това е едно от малкото естествени химически вещества, които реално помагат в битката с излишните ни килограми.

Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш
Районите, в които се отглежда кафе.

7. Кафето се отглежда в области, наречени кафеен пояс на Планетата
Кафето не може да се отглежда навсякъде по света. То изисква много слънчева светлина и топлина и именно затова се отглежда основно в районите покрай
екватора. Тези райони са известни още като кафеен пояс на Планетата.

8. А знаеш ли, че кофеинът всъщност е кристал?
Точно така, кофеинът реално представлява миниатюрен кристал. Целият ефект от напитката кафе се дължи именно на попадането на този кристал в организма. Големината е едва 0,0016 инча, но пък какво действие има!

9. Плодът на кафето има червен, зелен или жълт цвят.
Виж плодовете, които бере този мъж от снимката. Да, точно така. Именно така изглежда кафето, преди да достигне до теб и да си направиш любимата напитка.

10. Кофеинът действа бързо
Чудил ли си се колко време е необходимо на кафето и в частност кофеина да започне да ти действа? Отговорът е 10 минути. Именно толкова време е необходимо от първата глътка кафе до неговото действие.

11. Кое е най-скъпото кафе?

 

Най-скъпия сорт кафе в света се казва Black Ivory. Той се произвежда от слонски екскременти. За да се сдобием с 1 килограм кафе от този сорт, то е необходимо да нахраним слона с 33 килограма пресни плодове от кафе. Една чашка от напитката струва около 50 щатски долара.

12. А знаеш ли, че кафето е полезно за черния ти дроб?
Хората, които пият по 4 чаши кафе на ден са с около 80% по-малко склонни към развитието на коварната и смъртоносна болест – цироза на черния дроб.

13. А за кафето и Алцхаймера?
Правени са няколко изследвания, които показват че феновете на кафето са с до 65% по-малко склонни към разболяването от Алцхаймер.

14. Каква е връзката между кафето и технологиите?

Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш
Снимка: lifehack.bg


През 1991 година, група учени от университета в Кеймбридж са поставили първата в света уеб-камера на кана с кафе. Каква е била целта им? Искали са да наблюдават от съседната стая процеса на неговото приготвяне.

15. Има ли място кафето в спорта?
Отговорът е категорично да! Кофеинът повишава нивото на адреналина в кръвта. Той спомага за освобождаването на мастните киселини от мастната тъкан, а това води до по-добра физическа издръжливост и резултати.


Какво чакаш още, тичай да пускаш следващото кафе за деня! И наздраве!

2 thoughts on “Няколко факта за кафето, които най-вероятно не знаеш

Остави коментар