„Новото нормално“ – след Covid 19

0

Мартин Линдстрьом е един от визионерите в света на маркетинга и невромаркетинга, основател е на “Byology Inc.”, съосновател и директор на агенцията “Brand Sense”, автор на седем книги за брандиране и потребителско поведение, между които издадените на български „Биология на купуването“ и „Малките данни – дребните детайли, които разкриват мащабни решения“ . Мартин Линдстрьом е колумнист на Fast Company, списание „Time“ , „Harvard Business Review“ а в глобалната класация “Thinkers 50” присъства от 2015г. в списъка им на най-добрите 50 мислители за управление в света, а през 2019 е включен под номер 20. В разгара на пандемията той сподели своето виждане, че светът ще излезе от нея променен и много от нагласите на хората към живота, парите и работата ще бъдат безвъзратно променени.

Линдстрьом изтъква, че макар и сред психолозите да няма единно мнение кои са най-стресовите моменти в живота на човека, появата на коронавируса определено се нарежда сред тях, заедно с развода, смъртта на близък човек и преместването в нов дом. Експертите са единодушни, че пандемията ще има дълбок и дълготраен отпечатък върху живота ни, а с постепенното отпадане на ограничителните мерки, социолозите вече отбелязват настъпилите видими промени в поведението на хората.

„Корона“ килограмите

Линдстрьом посочва, че с лабораторни експерименти е установено, че когато опитните мишки са под стрес, те ядат повече. Когато хората са уморени, тяхната нужда от допамин води до повишена консумация на храна. Същото е валидно и когато се случват големи промени в живота. В такива ситуации хората са склонни да ядат повече. Ядат на автопилот, и това в седмиците на социална изолация неминуемо води до увеличаване на теглото и няма индикации тази тенденция да се промени. Това се доказва и от проучванията, според които около 30% от хората са наддали по време на карантината. Има дори и име за това явление – Corona kilos – и съветите на психолозите, а и на инфлуенсърите, са насочени по-скоро към приемане на ситуацията от позитивната ѝ страна. Според Мартин Линдстрьом първата прогноза за света след коронавирус пандемията е очевидна: ще сме свидетели на голям подем на всичко свързано с храненето: кулинарни курсове и програми за готвене, диети, книги със съвети за правилно хранене, курсове за здравословен живот и т.н.

Кой каза развод?

Линдстрьом цитира данни от Съединените Щати, които показват трикратно увеличение на случаите на домашно насилие по време на карантината. Според Европарламента в Европа има една трета увеличение само в първата седмица след въвеждане на извънредното положение. За Мартин Линдстрьом основните фактори за това са драстичната промяна в ежедневието, постоянното съжителство с всички членове на домакинството и временното затваряне на църквите. Според него, средностатистическият човек има над 350 ежедневни ритуали и рутинни действия, като приблизително 40% от тях се променят в условията на социална изолация. Експерименти с пилета показват, че промяна в рутината на режима им на хранене води до насилие сред пилетата, и то в рамките само на два часа. На базата на драстичните промени в ежедневието по време на пандемията, изводът на Линдстрьом е: очаквайте драматичен ръст на разводите. Това вече се вижда в Китай, където адвокатите в големи градове като Шанхай споделят за 25% ръст на молбите за развод.

Дали смисълът на живота е в работата?

Един ден, когато пандемията приключи, ще се събудим в нова реалност, с нови възгледи за живота, казва Линдстрьом. Ограничаването на мобилността промени представите на хората за това кое е важно и нужно . Всеки четвърти казва, че му е скучно, въпреки работата от къщи, а най-желаните и мечтани активности са срещи с хора лице в лице и разходки навън (проучване на Mindshare). Да, преживяхме вируса и усвоихме ефективността на дигиталния живот, но колкото и да изглежда привлекателна дигитализацията, нещо липсва. И това е нашият копнеж за физическа близост и принадлежност, желанието за човешко общуване.

За радост на шефовете видео разговорите и виртуалните срещи намалиха разходите и увеличиха производителността. Но дори и да сте шеф, не се заблуждавайте, съветва Линдстрьом. Дигитализацията ни бе наложена насила, но когато коронавирусът не е вече пречка, един нов вирус ще зарази много от нас: фундаменталните въпроси за смисъла на живота, на работата и на дома. Имаме много време, според някои дори прекалено много, да помислим за себе си, за живота си и за бъдещето. Привлекателността и ценността на парите също се променя. Хората се питат: „за какво са ми пари, ако не мога да им се наслаждавам?“.

В резултат прогнозата на Линдстрьом е, че все повече хора ще започнат да водят много по-пълноценен живот. Очакват ни все повече партита, ваканции, екстремни спортове и споделени моменти със семейство и приятели. Съществуването ни ще се основава на един прост принцип: “Имаме само един живот”.

Остави коментар