Ново поколение космически инженери в България

0

Това ще се случва с помощта на програма на Европейската космическа агенция

космически инженери

За първи път – България ще обучава поколение космически инженери по програма на Европейската космическа агенция.

18-годишната Татяна Иванова мечтае да е първата българска астронавтка и уверено върви към мечтата си. Тя вече има медали от лагерите на NASA – Space Camp в САЩ и Турция.

„С това глобално затопляне не се знае какво ще се случи на Земята, именно за това се работи за евентуален полет или мисия до Червената планета. За жалост, технологията не е достатъчно развита. Затова аз искам да стана инженер, защото въображението ражда много гениални неща, не всичко е логика и знания. Ако нямаш въображение, не можеш да постигнеш нищо”

казва тя.

Преди година Татяна, написа писмо до президента с молба да станем пълноправен член на Европейската космическа агенция. Новината за първия общ проект на България с Агенцията е надежда за момичето, мечтата й да се сбъдне.

„Да работиш с Европейската космическа агенция е нещо уникално – да си до учени, да имаш достъп до базата данни. Ще се опитам да се включа, ако имам тази възможност”

коментира тя.

Още през следващата година, всеки желаещ може да се запише в космическата програма на Софийския университет.

Там ще го очаква бъдеще като космически инженер, а ограничение в бройката за желаещите – няма да има.

Девет курса на Физическия факултет към Софийския университет ще обучават бъдещите космически инженери.

„Всеки човек, всеки наш зрител, ще може да ги запише и по този начин да придобие знания, които да помогнат на нея или на него да създаде собствен космически бизнес. Ако прецени пък – да бъде част от хората, които участват в мисиите на Европейската космическа агенция”.

каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра “Астрономия” към Софийския университет.

Учените определят този иновативен проект и като поредната крачка за това, България да има нов астронавт.

„България върви уверено по пътя към следващ български астронавт, но това ще е след 10 години. Това, което можем да кажем сега е, че сме направили поредната крачка към това да имаме адекватна космическа индустрия с върхово образование в областта на космическите науки и технологии”.

посочва Божилов.

Източник: nova

Остави коментар