Нови метростанции в София

0

https://unsplash.com/photos/ARL_Q7CDReg

Софийското метро нараства с нови шест станции срещу 530 млн. лв.

Новото трасе ще стартира от Военна академия, ще минава през квартал “Слатина” и зала “Арена Армеец” до Цариградско шосе в района на The Mall. Това става ясно от обществена поръчка, обявена в сряда от “Метрополитен”. Очаква се то да е готово до 2024 г. Фирмите могат да кандидатстват по проекта до 14 часа на 15 април 2021 г. Обществената поръчка е разделена на пет обособени позиции.

Новите станции

Предвидените нови станции ще са МС 1 – кръстовище ул. “Гео Милев” -ул. “Черковна”. МС 2 – кръстовище ул. “Гео Милев” – ул. “Н. Коперник”. МС 3 – кръстовище ул. “Гео Милев” – ул. “Слатинска”. МС 4 – кръстовище бул. “Асен Йорданов” – бул. “Шипченски проход”. МС 5 – Зала “Арена Армеец” И последната – от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. “Цариградско шосе”.

За последната станция се уточнява, че ще се намира изцяло под локалното платно на  бул. “Цариградско шосе” и стига до кръстовището с бул. “Йерусалим”. Станцията ще е с едно подземно ниво за пероните и две подземни полунива над пероните, където се разполагат вестибюлите с входните турникети и каси. На ниво вестибюл е предвиден нов пешеходен подлез под бул. “Цариградско шосе”, както и връзка със съществуващия подлез.

Югоизточните входове на тази станция ще са два, като единият е оформен на локалното платно на бул. “Цариградско шосе” на 150 метра от кръстовището с бул. “Йерусалим”, а другият – с нов пешеходен подлез от другата страна на бул. “Цариградско шосе”.

Северозападният вход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. “Цариградско шосе”, свързващ спирките на градския транспорт. В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти.

Буферен паркинг с 230 паркоместа

В идейния проект е предвидено входовете на поне един от вестибюлите на метростанциите, а в повечето случаи и на двата, да бъдат оборудвани с общофункционални асансьори, които ще се ползват и от лица с физически увреждания, както и с ескалатори.

На последната станция се предвижда и изграждане на буферен паркинг изцяло под локалното платно на бул. “Цариградско шосе” и стига до кръстовището с бул. “Йерусалим”. Предвидени са общо 230 паркоместа, 28 от които за хора в неравностойно положение.


Източник: mediapool .bg

Остави коментар