Нови 76 зарядни станции за електромобили в Южна България

0

Общо 199 зарядни станции за електромобили трябва да бъдат изградени до края на годината в Южна България. От тях вече готови са 123, които вече функционират, а още 76 трябва да станат готови в следващите 12 месеца.

Това става ясно от съобщение на “Министерство на регионалното развитие и благоустройството”.

Според него вече има нови такива в София, Благоевград, Перник, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Петрич, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък, като общата инвестиция в станциите възлиза на 6,4 милиона лева.

“25 от станциите са в София и са реализирани в предишния програмен период с нисколихвено кредитиране от инструмента JESSICA и безвъзмездни средства в размер на 263 хил. лв. по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., като общият размер на инвестицията е 2,5 милиона лева”, посочват от министерството и допълват:

“Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и за подобряването и развитието на проектите за интегриран градски транспорт в големите градове, които модернизират автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество. Създават се и условия за по-масовото използване на електромобилите в страната. Те са важно условие обществото да има по-зелена и с по-малко замърсявания околна среда, по-висок комфорт на живот и намаляване на конвенционалните автомобили”.


Източник: money

Остави коментар