Нова технология за успешно застрашени животни

0

Проследяването на движенията на застрашени видове животни чрез сателити на земна орбита е мощен инструмент за учените. Една нова технология обещава да разшири още повече тези възможности.

Наскоро учени за първи път демонстрираха компютърен алгоритъм, който може да се използва за проследяване на немаркирани животни насред разнообразни и сложни пейзажи чрез сателитни изображения. Пробивът е резултат от сътрудничество на изследователи от Университета в Бат, Университета в Оксфорд и Университета в Твенте, съобщи GreenTech.bg.

Екипът е използвал най-големите сухоземни животни на Земята като своя отправна точка – застрашените африкански слонове. Тези същества могат да криволичат през открити пасища, но и през гъсти гори. Затова технологията за проследяването им от космоса е свързвана с уникални предизвикателства.

„Този вид работа е правена и преди – с китове, но разбира се океанът е целият син, така че броенето е много по-малко предизвикателно”, казва д-р Исупова, един от авторите на изследването, публикувано в сп. Remote Sensing in Ecology and Conservation. „Както можете да си представите, разнообразният пейзаж затруднява идентифицирането на животните”.

Компютърните учени от Университета в Бат са създали алгоритъм за задълбочено обучение, който може да „сканира” сателитни изображения на обширни области от сушата за минути, откривайки слоновете със същата точност като човеците-наблюдатели в нисколетящи самолети за мониторинг.

Екипът казва, че това е първата технология за надеждно наблюдение на животните, движещи се през хетерогенен пейзаж, с помощта на сателитни изображения.

Успехът може да се окаже много ценен за природозащитниците по редица начини. На първо място – не е необходимо вече да се маркират животните. Това означава, че съществата не трябва да бъдат обезпокоявани. А и хората няма да бъдат излагани на опасност.

Наред с това технологията улеснява наблюдението на застрашените популации, когато мигрират през международни граници, заобикаляйки проблеми като граничен контрол или конфликт между държавите.

Макар че за началните фази на изследването на фокус са били слонове, учените се надяват, че с усъвършенстването на технологията, тя ще може да се използва и за наблюдение на животни с много по-малки размери.

„Разделителната способност на сателитните изображения се увеличава на всеки няколко години и с всяко увеличение ще можем да съзираме по-малки неща с все по-големи детайли”, казва д-р Олга Исупова от Университета в Бат.

„Други изследователи са успели да открият гнезда на черен албатрос насред белия сняг. Несъмнено контрастът на черно и бяло улеснява задачата, но това не променя факта, че гнездото на албатроса е една единадесета от размера на слон!”, допълва тя.


Източник: technews

Остави коментар