Научи децата си на здравословна храна

0

Здравословното и пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искат да живеят и да се чувстват добре. А много читатели, които са избрали да живят така са родители, домакини или просто хора,които са избрали пълноценния начин на хранене за тях и децата им.

Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

За щастие има специалисти в сферата и доста научна литература и психологични проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса „Как да научим децата си да се хранят здравословно?“.

В тази статия ще видим част от обширната научнодоказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант – под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваме, за да научим децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно и да им харесва.

Съвет 1: Без натиск!

Това е често срещана грешка при много родители. В силното си желание да накарат децата си да се хранят здравословно, понякога прекаляват и буквално ги задължават да се хранят така.

„Яж си зеленчуците“ – много популярна фраза в редица филми и това не е случайно…

Това задължаване може и да сработи в конкретния случай и детето да си изяде чинно порцията, но в същото време този подход поражда негативна асоциация: че да се храниш здравословно или с определен тип храна е задължение. А задълженията са досадни… Според проучванията това води не само до нежелание за прием на тази храна, но и до намален прием на храна като цяло.

Решението тук е да се даде право на избор. Децата доказано реагират много по-положително, ако им се даде право на избор между няколко варианта. Така че, не трябва да се опитваме да им наложим своето мнение, а по-скоро да ги „побутнем“ в правилната посока. Или ако трябва да дадем конкретен пример:
Вместо „Изяж си ориза!“, по-добрият подход би бил „Картофки или ориз искаш за гарнитура“?  – И двете храни са добри източници на бавни въглехидрати, така че всеки избор би бил добро решение, но детето най-вероятно ще се почувства по-сигурно и по-добре, ако може да избере.

Съвет 2: Бъди за пример!

Ако искаш децата да свикнат с вкуса и редовния прием на здравословна храна – дай им положителния пример, от който се нуждаят. Покажи им, че ти също се храниш така и че ти харесва, обясни им защо е полезно.

И тук има проучвания, които са показали, че това работи. Децата на родители, които редовно консумирали плодове и зеленчуци, също показали по-голям интерес и желание за консумация към тези храни в дългосрочен план.

Съвет 3: Не награждавай яденето на здравословна храна!

Точно така, няма печатна грешка. Знаем, че се опитваме да научим децата да се хранят здравословно, но самият акт на хранене със здравословна храна не бива да се награждава по някакъв специален начин.

Защо?

Защото, също като натиска, очакването на награда за определено действие подкопава персоналната вътрешна мотивация на човек да го прави. Постепенно се изграждат разбирането и навика, че това води до награда и цялото нещо става просто интрумент за придобиване на определено възнаграждение.

Дори човек да е мотивиран да прави нещо, когато това се награждава (с пари или със сладкиши), постепенно се изгражда разбирането, че това се прави не с цел вътрешно удовлетворение, а с цел получаване на награда. В психологията има термин за това: ефект на свръх оправданието.

Така че, ако даваме на децата си сладкиши като награда всеки път щом си изядат полезната храна, те ще се научат, че това води до награда. И постепенно стойността на сладкиша в тяхното съзнание ще расте, докато стойността на храната, която трябва да изядат, за да стигнат до него ще намалява. А това е предпоставка за хранителни разстройства (по-конкретно преяждане) и проблеми с теглото в последствие.

Съвет 4: Направи здравословната храна лесно достъпна удома!

Друг интересен феномен при хората е т.нар. ни „вътрешно меню“ или типа храна, около която гравитираме и ни се преияжда, защото постоянно сме заобиколени от външни дразнители подтикващи към нея. Разбирай рекламни материали, заведения за бързо хранене, ресторанти, аромати, различни хранителни магазини и т.н. До голяма степен това, което ни обгражда, определя и това какво ядем, ако не мислим съзнателно за избора си.

Това знание е полезно и в случая с децата, ако са заобиколени от здравословна, питателна храна вкъщи, ако разполагат с готово приготвена такава храна за училище и има между какво да избират, когато отворят хладилника (спомни си Съвет 1) е доказано много по-вероятно да избират такъв вид храна по-често, дори и когато са сами вкъщи, навън с приятели или в друга обстановка, в която нямаме контрол над това с какво се хранят.

С други думи – трябва да изградим подходящата среда около тях, която да ги подтикне към вземането на правилни решения и без нашата конкретна намеса. Това не важи само за храната.

Съвет 5: Постарай се да e вкусно и дa изглежда добре!

Когато на човек му е вкусно и приятно да консумира определена храна, той я консумира по-често и с удоволствие. Децата не са изключение. Ако им сервираме чиния с прост безвкусно сварен ориз и сухо изпечено месо, едва ли ще останат очаровани от този вид храна, когато в същото време отвсякъде са заобиколени от реклами и заведения с вкусна, бърза преработена храна, която не е здравословна.

Вместо това, трябва да обръщаме повече внимание на храната, която приготвяме вкъщи, да се стараем да е вкусна, добре приготвена, овкусена с богати на аромати и вкусове подправки, поднесена в приятен вид. Целта на всичко това е да засили сетивата, да мирише добре, да изглежда апетитно и да е вкусно. За да се хареса както на нас, така и на децата ни и да стане предпочитан избор пред по-лесно достъпните за покупка и приготвяне, но по-вредни или неприятни на вкус храни.

В заключение!

Децата са любопитни, силно адаптивни и умни малки хора и не трябва да подценяваме тези им качества. Не трябва да бъдат принуждавани и задължавани да следват определени разбирания сляпо, просто защото така трябва. Напротив, трябва да им се даде положителен пример, да се подтикнат внимателно в правилната посока и да им се обясни простичко, но ясно защо е добре да псотъпят така.

Как да подобрите сърдечното си здраве? 8 съвета

Сигурни сме, че ще сме на едно мнение ако кажем, че този подход ще сработи добре не само за избора на здравословна храна, но и за много други важни избори, които трябва да направят впоследствие в живота си децата.

Остави коментар