Най-новият милиардер в Малайзия производител на електромобили

0

https://www.freepik.com/free-photo/aerial-view-factory-trucks-parked-near-warehouse-daytime_8281240.htm#page=1&query=car%20factory&position=8

Нарастващото търсене на електрически превозни средства и ориентирането към слънчева енергия се оказва добра възможност за малайзийския предприемач Тан Енг Кий – съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Пенанг Greatech Technology.

Компанията произвежда оборудване за индустрията за редица различни производители. През последната година акциите й скачат с 330%, което е тласък за Тан към клуба на милиардерите. Богатството му възлиза на стойност от малко над 1 милиард долара.

“Възобновяемата енергия и електрическите превозни средства са във възход в момента”, казва 50-годишният Тан. Той създава бизнеса през 1997 г. с приятеля си от училище Кор Хенг, който сега е главен оперативен директор на Greatech. Продажбите на компанията за деветмесечието на 2020 г., са се увеличили със 17% достигайки 44,44 милиона долара.

Greatech прави автоматизирано оборудване за производствени линии за множество производители – от такива на медицински изделия до производители на възобновяема енергия и други.

50% от бизнес на компанията е на международните пазари, предимно в САЩ, а в списъка й с клиенти са компании като Lordstown Motors – производител на електрически пикапи в Охайо и First Solar, която произвежда слънчеви енергийни системи. Сред забележителните продукти на Greatech е например роботизирана ръка за поставяне на слънчеви модули в производствена линия.

Годишните приходи и нетната печалба на компанията се увеличават десет пъти между 2015 и 2019, когато Тан да излезе на борсата в Куала Лумпур.

През октомври публичната инвестиционна банка на Куала Лумпур прогнозира, че приходите на Greatech ще нараснат с темп от 47,5% през следващите три години.

“Никога не съм мечтал да стана милиардер. Изобщо не очаквах това. Имам прост живот – идвам в офиса, върша си работата и се прибирам. Нищо не се е променило”, споделя Тан за новия си статут на богаташ.

Тан е израснал в Пенанг , както той описва в “бедно семейство”, единственият син сред четири деца. Баща му, който е бил шофьор на такси, почива когато Тан е само на 13, което го принуждава да поеме повече отговорности в ранна възраст. На 16 години той работи на непълно работно време след училище в пекарна.


Източник: money

Остави коментар