https://unsplash.com/photos/GWG1HQ6DIOM

Топенето на ледените маси по света достигна рекордна скорост. Това показват данните от ново проучване, цитирано от световните медии.

Според проучването скоростта на топене на криосферата – ледената покривка на Земята, която включва морски и речен лед, снежна покривка и ледници – съвпада с прогнозите за най-лошия сценарий на Междуправителствения комитет за климатични промени. Най-бързо се топят ледовете в Гренландия и Антарктика.

Последиците от топенето на ледовете ще бъдат усетени по целия свят, каза ръководителят на проучването Томас Слейтър. „Повишаването на морското равнище в такъв мащаб ще има сериозно влияние върху крайбрежните общности“, каза той.

Проучването е озаглавено „Леденият дисбаланс на Земята“ и е публикувано в научното издание „Криосферата“ (The Cryosphere). За осъществяването му учени от редица британски университети са използвали използва сателитни данни от периода между 1994 и 2017 г. За разлика от предишни изследвания, новото проучване използва данни за целия свят, съобщи Гардиън.

Според учените между 1994 и 2017 г. скоростта на загубата на ледени маси се е увеличила с 57%. В рамките на този период Земята е изгубила 28 трилиона тона лед. В резултат морското равнище се е повишило с 35 мм.

Най-много лед е изчезнал от плаващите ледени маси в полярните региони. Без плаващия лед се открива повече площ вода, която поема повече топлина. Това създава опасност от допълнително затопляне на планетата, отбелязват учените.

Топенето на ледниците може да доведе до наводнения в едни райони и недостиг на вода в други. Ледниците са критичен ресурс на прясна вода за местните общества, затова тяхното намаляване е проблем не само на глобално, но и на местно ниво, казва съавторът на проучването Инес Отосака.


Източник: svobodnaevropa

Остави коментар