Най-красивите национални паркове в света – Част 2

0
света

Вижте света под различен ъгъл. Природата и нейните забележителни красоти и втзможности.

15. Национален парк Джаспър, Канада

Известен като най-големият парко в канадските Скалисти планини, Джаспър обхваща зашеметяващите 11 000 кв. км и се нарежда на 15-то място с близо 405 500 публикации.

Със своите екраниращи планини, звездните нощи на Джаспър го правят втория по големина резерват Тъмното небе в света. Езерото Maligne в парка е друга зашеметяваща гледка. С дължина 22 километра, това е най-голямото естествено езеро на Скалистите планини и чистите му сини води са хипнотизиращи.

14. Национален парк Арчес, Юта, САЩ

Разположен в източната част на Юта, този разтегнат парк получава името си от 2000 арки от естествен камък, които украсяват пустинния му пейзаж и е спечелил малко под 450 000 публикации в Instagram.

Изправен на височина от 39 фута, Balanced Rock е най-известната атракция на парка. Огромната структура с цвят на ръжда внимателно балансира на пиедестал, почти се противопоставя на гравитацията и със сигурност е великолепна гледка.

13. Национален парк Sequoia, Калифорния, САЩ

Известен със своите древни дървета от секвои, този парк в източна централна Калифорния стига до 13-то място с малко над 478 000 публикации.

Разположен в южната планинска верига на Сиера Невада, извисяващите се дървета растат до 2438 метра. Дом на най-голямото дърво в света (по обем), генерал Шърман е огромен 84 метра висок и 11 метра в диаметър. Гигантското дърво може да бъде намерено в Гигантската гора с пешеходни пътеки през горичката.

12. Национален парк Серенгети, Танзания

Със своите избелени от слънцето пейзажи и жива дива природа, Националният парк Серенгети в Северна Танзания стига до 12-то място. С малко над 511 600 публикации и е една от най-известните дестинации за сафари в света.

Създаден през 1952 г., обширният парк от 31 000 кв. км на площ от 12 000 квадратни мили е дом на една от най-невероятните забележителности на природата, годишната миграция на антилопа гну и зебра. Паркът е домакин и на много други животни, включително лъвове, гепарди, слонове и жирафи.

11. Национален парк Брайс Каньон, Юта, САЩ

Липсвайки в топ 10 с малко над 518 000 публикации, Националният парк Bryce Canyon, известен със своите яркочервеникави розови скали и високи скални кули. Камъните наречени hoodoos са осеяни из целия парк.

Създаден в продължение на милиони години, съименникът му Брайс Амфитеатър е най-голямата атракция. Както подсказва името, Sunrise Point е популярен изглед към цветния каньон при изгрев слънце.

10. Национален парк Роки Маунтин, Колорадо, САЩ

Стигайки до 10-то място с близо 537 000 публикации, Националният парк Rocky Mountain в Колорадо е най-известен със своите красиви върхове и невероятни зигзагови пътища.

Наречен като „All American Road“, дълъг 77 километра Trail Ridge Road е най-живописният път в парка. Извисявайки се над 3657 м. Това е най-високият непрекъснат асфалтиран път в САЩ и може да се похвали с епични гледки към планините.

9. Национален парк Крюгер, Южна Африка

Националният парк Крюгер, покриващ 19 534 квадратни километра, е най-големият сафари парк в Източна Южна Африка и е популярен в Instagram с малко под 568 000 публикации.

Известен като една от най-популярните дестинации за гледане на диви животни в света, разнообразният му пейзаж е дом на някои от най-известните диви животни в Южна Африка, включително лъвове, зебри, слонове, жирафи и носорози.

8. Национален парк Torres del Paine, Чили

Отличаващ се със своите покрити със сняг планини, блестящи езера и криволичещи реки, Националният парк Torres del Paine в Чили е на осмо място с малко над 568 600 публикации.

Често наричан осмото чудо на света, паркът прелива от невероятни гледки от ледници до драматични водопади. В сърцето на парка точно под масива Пейн се намира езерото Пехое, чиито кристално чисти води очароват своите посетители.

7. Национален парк Glacier, Монтана, САЩ

Разположен в северната част на Монтана, националният парк Glacier от 4100 кв. км, заема седмо място с малко над 709 000 публикации.

От непосредствената си близост до границата между САЩ и Канада, паркът обхваща добре запазена екосистема по Скалистите планини, често наричана „Короната на континента“. Защитеният регион се отличава с живописни планини, непокътнати долини и гъсти гори и се превръща в биосферен резерват на ЮНЕСКО през 1976 г.

6. Национален парк Сион, Юта, САЩ

На шесто място с малко под 962 500 постове се намира Националният парк Сион в Юта. Основан през 1919 г., той е най-старият национален парк в щата.

Неговият червен нюанс и живописни гледки са най-известните места. На 914 метра дълбочина на места, каньонът Сион е туристическо убежище. Дългият участък от 26 километра е частично потопен от река Дева и включва преминаване през водата.

5. Национален парк Йелоустоун, Уайоминг, САЩ

Създаден през 1872 г. и излизащ на пето място с почти 1,4 милиона публикации, Националният парк Йелоустоун е първият национален парк в САЩ и е признат за най-стария в света.

Известен със своите геотермални чудеса, Йелоустоун разполага с най-известния гейзер в света, известен като Old Faithful. Наречен така заради повтарящите се изригвания, горещият извор изстрелва вода до 30-55 м височина около 20 пъти на ден.

4. Национален парк Банф, Канада

На четвърто място с малко над 2,4 милиона постове, северозападно от Калгари се намира Банф, родното място на националните паркове на Канада.

Национален парк Банф, с размери 6 641 кв. км, е основан през 1885 г. и е известен със своите искрящи езера и стръмни склонове. Заобиколен от скалистите върхове на канадските Скалисти планини. Хипнотизиращите води на езерото Морена са една от най-спиращите дъха забележителности на парка.

3. Лейк Дистрикт, Англия

Обхващащ зашеметяващите 2362 кв. км и стигащ до първите три места с близо 2,6 милиона постове, Lake District е най-големият национален парк в Англия.

Разположен в Камбрия, подходящо нареченият парк е известен със скалистите си планини и валове, обширни езера и очарователно крайбрежие. Домът на най-голямото естествено езеро в Англия, Windermere е с дължина от 18,5 километра.

2. Национален парк Йосемити, Калифорния, САЩ

Планини, пробити от водопади и извисяващи се секвои, доминират в известния национален парк Калифорния Йосемити. Който заема второ място с почти 2,9 милиона публикации.

Разположен в планинската верига на Сиера Невада, паркът с площ от 3074 кв. км е пълен с гранитни скали. Най-забележителната скала е Half Dome, отделна скална формация, издигаща се на почти 1,524 метра над долината Йосемити.

1. Национален парк Гранд Каньон, Аризона, САЩ

Заемайки първо място с малко над 3,6 милиона публикации. Националният парк Гранд Каньон в Аризона е дом на една от най-популярните забележителности в САЩ.

Разбира се, голям по размер, емблематичният каньон образува дефиле с ширина 29 км, където река Колорадо е прорязала пътя си през пейзажа. Нейната позната скала с цвят на ръжда датира от около шест милиона години и обикновено привлича милиони посетители всяка година.

Остави коментар