Най-красивите национални паркове в света – Част 1

0
света

От пустинните каньони до падащите водопади, националните паркове са дом на някои от най-вдъхновяващите природни красоти по света. Използвайки данни, събрани от Mainland Aggregates, разкриваме 30-те най-красиви национални парка в свет според Instagram.

30. Национален парк „Хавайски вулкани“, Хавай, САЩ

Попадайки в топ 30 с малко над 25 000 публикации, скрит от девствените пясъчни плажове на Хаваите, Националният парк Hawai’ Volcanoes National Park е като друга планета.

Създаден през 1916 г. на Големия остров, паркът е дом на Килауеа, един от най-активните вулкани в света. Лавата на Килауеа непрекъснато тече през скалистата пустош, като парата се издига от напуканата земя, наподобяваща сцена от космоса.

29. Национален парк Хуаскаран, Перу

Разположен в най-високата тропическа планинска верига в света, Кордилера Бланка, националният парк Хуаскаран в Перу е на следващата позиция. С малко над 28 000 публикации, улавящи известните му тюркоазени езера и планински пейзажи.

Паркът се съсредоточава около едноименната планина Хуаскаран, най-високият връх на Перу. В парка е и синьото езеро Laguna 69, което е друго любимо на посетителите, разположено в подножието на планината Писко.

28. Национален парк Лос Гласиарес, Аржентина

Ледникът Perito Moreno е фокусът на този парк в югозападна Аржентина и е спечелил малко над 32 000 публикации. Разположен в района на австралските Анди, паркът обхваща около 4 459 кв. км. Около 1722 квадратни мили с буйни гори заедно със снежните си върхове и ледени полета. С прякор Перито, неговият гигантски ледник е може би една от най-известните атракции в света.

27. Национален парк Ордеса и Монте Пердидо, Испания

Сгушен на границата между Франция и Испания, Националният парк Ордеса и Монте Пердидо извисен високо в планината Пиренеи.

Със своите скалисти околности паркът е изпълнен с високи върхове и сурови долини, натрупвайки почти 35 000 публикации в Instagram. Създаден през 1918 г., паркът е една от първите защитени зони в Испания. Дължината на едноименната долина на парка е 11 километра. Той е осеяна с гъсти гори, поразителни водопади и живописни туристически пътеки.

26. Национален парк Татра, Полша и Словакия

Следващото място с малко над 35 000 постове и с размери около 82 квадратни километра е Националният парк Татра на словашката граница.

Често считан за най-красивия връх в Словакия, неговият внушителен 2495 метров връх Криван, краси парка и е национален символ за Словакия. Снежните планини и стръмни склонове на парка обикновено привличат скиори и сноубордисти от цял ​​свят през зимата.

25. Национален парк Долина на цветята, Индия

Влизайки под номер 25 с малко под 40 000 публикации, често приветстван като „Раят на Земята“, този подходящо наречен парк в Индия е известен със своите цветни алпийски цветя, които украсяват долината. Разположен в щата Утаракханд в Западните Хималаи, паркът е дом и на множество застрашени животни, включително снежни леопарди, азиатски черни мечки и мускус.

24. Национален парк Vatnajökull, Исландия

Покривайки впечатляващите 14 141 кв. км. в Исландия, националният парк Vatnajökull е най-големият национален парк в Европа. Той се нарежда на следващо място с малко над 57 500 публикации.

Известен със своите величествени планини, гръмотевични водопади и блестящи ледници, той получава името си от колосалната ледена шапка от 8100 кв. км в границите си, покриваща 8% от сушата на Исландия.

23. Национален парк Хот Спрингс, Арканзас, САЩ

Както подсказва името му, този парк в централната част на Арканзас е известен със своите великолепни геотермални горещи извори, които му печелят малко над 74 300 публикации в Instagram.

Красива смесица от история и природа, районът се прослави като здравен курорт в края на 19-ти и началото на 20-ти век, наречен „Американският спа център“. Историческите бани все още могат да се видят на Bathhouse Row, докато термалните фонтани и откритите извори са разпръснати из парка.

22. Национален парк Дурмитор, Черна гора

С малко над 96 000 публикации на името си, Националният парк Дурмитор се отличава със своите високи върхове, борови гори и дълбоки клисури.

Разположен в планинската верига Динара в северозападната част на Черна гора, паркът е най-известен с каньона на река Тара, един от най-дългите и най-дълбоките речни каньони в Европа. Наричан „Сълзата на Европа“ заради огромния си мащаб, той измерва дължина около 82 километра и дълбочина 1310 метра в своя връх.

21. Национален парк Фиордланд, Нова Зеландия

Ограден от ледени фиорди в Южния остров на Нова Зеландия, този зашеметяващ парк, включен в списъка на ЮНЕСКО, събра 112 000 публикации в Instagram.

Местните хора маори приписват създаването на неговите фиорди на полубог, известен като Ту Те Раки Ваноа, който е издълбал пейзажа. Описан от Ръдиард Киплинг като „осмото чудо на света“ Милфорд Саунд е най-известният фиорд в парка. С дълбочина до 400 метра. Милфорд е осеян със стръмни скали, тропически гори и каскадни водопади, които се потапят в мастилената вода отдолу.

20. Национален парк Крка, Хърватия

Попадайки в топ 20 с близо 122 000 публикации, Национален парк Крка носи името си от великолепната река Крка. Разположен по хърватското крайбрежие на Далматин, паркът покрива приблизително две трети от реката и е оформен от примамливите си водопади и блестящи басейни. Поредица от живописни каскади, известни като водопад Скрадински бук, е най-голямото привличане на парка. Считан за едно от най-красивите места в Хърватия, водопадите са осеяни с живописни пътеки, зигзаги през парка.

19. Национален парк Гранд Тетон, Уайоминг, САЩ

Приветстван с изобилието от невероятна дива природа, Националният парк Гранд Тетон на Уайоминг е следващият, с голям скок в публикациите с малко под 295 000.

Характеризирано с планинската верига Тетон, неговите издигащи се върхове оформят 1256 квадратни километра от парка. Върхът на Гранд Тетон, висок 4198 м, наблюдава парка, а обитаващата го дива природа включва лосове, лосове, бизони и мечки.

18. Национален парк Плитвички езера, Хърватия

На 18-то място с малко над 297 600 публикации има много живописни места в националния парк Плитвички езера в Хърватия. Покривайки почти 300 кв. км, паркът е на половината път между Загреб и Задар.

Той е най-известен със своите езера, които променят цвета си, свързани с поредица от красиви каскади и водопади. Езерата се променят от ярко сини до земни зелени, поради натрупването на туф във водите.

17. Национален парк Игуасу, Аржентина

На 17 място, с малко над 345 000 публикации, Националният парк Игуасу е в сърцето на тропическите гори Paranaense. Основната атракция на парка е водопадът Игуасу, зашеметяваща поредица от 275 водопада, простиращи се през границата между Аржентина и Бразилия. Известен с падащите си каскади и пръскащи води, падащите челюсти са с дължина 2.7 км и са най-голямата водопадна система в света.

16. Национален парк Улуру-Ката Тюта, Австралия

Печелейки над 395 000 публикации, Националният парк Улуру-Ката Тюджа е дом на една от най-емблематичните забележителности на Австралия. Намиращ се в средата на пустошта на Централна Австралия.

По-рано известен като Айерс Рок, Улуру е мощен монолит от червен пясъчник с височина 348 м, на възраст около половин милиард години. Привличащата вниманието скала е свещено място за пазителите на земята, известни като хората Aṉangu и се счита за едно от най-удивителните природни чудеса в света.

Остави коментар