Най-красивите мостове в света – част 1

0

Снимка: shutterstock

Мостовете свързват бреговете на езера и реки или просто намаляват времето за пътуване. Освен че са ефективни, тези големи структури понякога приемат зашеметяващи форми. По целия свят инженерите и архитектите са комбинирали полезност и красота, за да построят най-великолепните мостове на планетата.

1.Биксби Бридж, Калифорния

Bixby Bridge несъмнено е една от най-зашеметяващите структури, създадена от човек, намираща се в Калифорния. По подобие на Златната порта на Биг Сур, Биксби обхваща каньон на височина 79 метра, предлагащ шеметна гледка към Тихия океан.

Снимка: shutterstock

Разхождайки се по този пешеходен мост със стъклени настилки в националния парк Джаспър в Алберта наистина ще ви изпомпа адреналин! Нещо повече, 280-метровата прозрачна пътека осигурява невероятна панорамна гледка към канадските Скалисти планини.

Снимка: shutterstock

3.Нанпу мост, Китай

Шанхайският мост Nanpu се нарежда високо сред най-красивите мостове в света. Местните жители и туристите се удвояват на спираловидния му подход, предназначен да осигури на шофьор приоритетен лесен наклон

Снимка: shutterstock

Издигайки се на 343 метра, френският Виадук де Мийо държи световния рекорд по височина. Всъщност тази изключителна конструкция е по-висока от върха на Айфеловата кула с 19 метра. Няколко посетители сравняват пресичането на Viaduc de Millau с разходка над облаците и неговият минималистичен дизайн идеално се хармонизира със зелената долина, над която се рее.

Снимка: shutterstock

5.Мостът Seri Wawasan, Малайзия

Истинско произведение на изкуството, уникалната и завладяваща архитектура на моста Seri Wawasan е вдъхновена от корабни платна. Тази малайзийска структура се отличава с един пилон, наклонен на 15 градуса, докато мостът е окачен на множество кабелни стойки, разположени така, че да наподобяват пълни с вятър платна.

Снимка: shutterstock

6.Pont du Gard, Франция

Пон дю Гар олицетворява римския творчески гений в целия му блясък. С височина 49 метра, тази конструкция от първи век е най-високият мост на римския акведукт в света. Това е и единственият мост на три нива от древни времена, който все още стои и до днес.

Снимка: shutterstock

7.Khaju Bridge, Иран

Мостът Каджу е идеална илюстрация на финес, който определя персийската архитектура. Украсена с картини и керамични плочки, архитектурната красота на сградата изумява посетителите. Мостът е и стена на язовир, който напоява близките градини.

Снимка: shutterstock

8.Мостът на Съниберг, Швейцария

Има основателна причина мостът Sunniberg да спечели престижната награда за изключителна структура през 2001 г. Неговият иновативен дизайн и внимателна естетика със сигурност заслужават похвала. Въпреки забележителната височина на моста Суниберг, той всъщност е проектиран да се слее с пейзажа на швейцарски кантон.

Снимка: Ikiwaner / Wikimedia Commons

9.Дяволският мост, Германия

Няма нищо по-вълшебно и романтично от разходка по Дяволския мост в Германия. Въпреки че според легендата тази перфектно кръгла каменна арка е направена от самия дявол, в тази средновековна структура няма нищо дяволско. Това е просто архитектурен подвиг с такава прецизност, че отражението на моста във водата образува перфектен кръг.

Снимка: Espresso

10.Бруклинският мост, Ню Йорк

Пешеходната алея, минаваща покрай емблематичния Бруклински мост, предлага ненадмината гледка към Голямата ябълка. Считан за един от най-старите висящи мостове в Съединените щати, структурата свързва известните квартали Бруклин и Горен Ийст Сайд (Манхатън).

Снимка: Личен архив

Остави коментар