Нахут или по-известно, като леблебия

0

Някои го наричат нахут, но още по-известен е с името си леблебия.

Той е разпространен почти в целия свят и е изключително популярен в Близкия Изток, Индия и Северна Африка. Семейство бобови не спира да изненадва, и ето че ако разкриеш тайните му, нахутът би могъл да се превърне в неизменен спътник на твоя индивидуален хранителен режим. Със своя впечатляващ хранителен профил, той не само подобрява храносмилането, но и подпомага поддържането на теглото. И това благодарение на протеините и фибрите, които работят синергично за забавяне на храносмилателния процес, което от своя страна спомага за повишаване на усещането за ситост.

Самостоятелно е подходящ и за тези, които не ядат животински продукти, тъй като нахутът е един от най-добрите източници на растителен протеин, и е идеален заместител на месото. Както добре знаем, протеинът играе голяма роля в контрола на теглото, поддържането на мускулната сила и здравето на костите. Ползите му не се изчерпват до тук и не може да не отделим внимание, и на богатото съдържание на фибри, манган, фосфат, желязо, калций, магнезий, витамин Е, цинк, лецитин, фолиева киселина. В допълнение нахутът е и полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект при жените и подтискат образуването на тумори. Единствена препоръка е да се избягва от хора, страдащи от подагра, тъй като е богат на пурини.

Деликатесният нахут се съчетава прекрасно с ароматната морска бяла риба треска. Тя присъства от години на нашия пазар, така че няма да имаш никакво затруднение да я намериш, практически през цялата година. Рибата треска е риба с отличително бяло деликатно месо, много вкусна и се препоръчва за всеки, независимо от възрастта и неговия пол. Особено подходяща е при спортуващите и хората, които спазват диета. От хранителна гледна точка, съвсем обичайно се намира като основна храна в менюто на много диети за отслабване, поради ниското си калорично съдържание и енергийната си стойност, и ниско съдържание на мазнини. Треската съхранява мастните си запаси в черния дроб и така месото и остава чисто от мазнини. Б12 в нея ни дава още по-вече енергия, което ни помага да се отдадем на спорт и упражнения, хранейки се здравосовно.

Тази риба ще те изнена не само с вкуса си, но и с богатото си съдържание на протеини с висока биологична стойност. На витамини от групите  А, Б, Д и Е. И не на последно място, ценни минерали (фосфор, цинк, магнезий, сяра, кобалт, флуор, омега-3, калий и натрий). Именно заради високото съдържание на ценните омега-3 и витамин А и Б6, рибата треска подобрява и здравето на очите. Редовното и консумиране подпомага мисловната дейност и паметта. По количество йод треската превъзхожда месото и силно се препоръчва на хора, живеещи в райони, където водата и продуктите са бедни на йод.

Остави коментар