8 февруари 2023

На съд за авторски права

Музикаутор завежда три дела на обща стойност малко над 600 000 лева  срещу платформата HBO GO. Делата са за нелицензирано съдържание са срещу HBO Europe и HBO България и телекоми. Това стана ясно на онлайн пресконференция, която дадоха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Платформата HBO GO е в България от 2015 година. Въпреки, че услугата на платформата е платена, тя все още е без уредени авторски права в страната ни, казват от “Музикаутор”.

“Причините за това са прехвърлянето на отговорността между HBO и кабелните оператори. Държавата не проявява инициатива. От 2016 преговаряме с HBO, но нямаме напредък” – заяви председателят на УС на Музикаутор Ясен Козев.

“Процесът по преговорите стартира позитивно през 2016. Теленор се свърза с Музикаутор, за да уредим отношенията. Впоследствие обаче, 5 години по-късно, нямаме договор за уреждане на правата с някои от най-големите оператори, които уреждат правата. Това, което бихме искали да кажем, е, че услугата е достъпна веднъж директно през сайта, втори път – през мобилните оператори и доставчици. Проучихме бизнесмодела, европейските практики, 5 години изпращахме покани. Намалихме над 3 пъти своите финансови условия – те са най-ниските в цяла Европа. Въпреки това вече 5 години няма резултат. От ноември 2017 водим преговори с HBO Europe и имаме договор, но само за директните абонати. Ние бяхме поставени в ситуация с прехвърлане на отговорност. Щетите са между половин и един милион лева. 2019 сигнализирахме Министерство на културата, които използваха посреднически техники, но не бяха наложени никакви санкции”, каза Румяна Колева, мениджър “Дигитално лицензиране” в дружеството.

“Музикаутор” е завел дела. Исковете са до HBO Europe, HBO България и телекомите. Открит остава въпросът как се уреждат правата при посредничеството. Всеки един – HBO Europe, HBO България и доставчиците – има своите задължения. Според дружеството тяхната отговорност е солидарна. Всеки иск е на стойност 210 000 лева.

“Навсякъде в Европа услугата HBO GO е лицензирана освен в България. Видно е нарастването на потребителите. На фона на загубите за целия музикален сектор в Европа от 35% според Сизак, не можем да си позволим да стоим безучастно”, добави Ясен Козев.

В края на пресконференцията стана ясно, че единствено директните потребители на HBO GO получават лицензирана услуга. Те са общо 5 процента от всички, ползващи услугата у нас.

Остави коментар