Музикаутор завежда три дела на обща стойност малко над 600 000 лева  срещу платформата HBO GO. Делата са за нелицензирано съдържание са срещу HBO Europe и HBO България и телекоми. Това стана ясно на онлайн пресконференция, която дадоха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Платформата HBO GO е в България от 2015 година. Въпреки, че услугата на платформата е платена, тя все още е без уредени авторски права в страната ни, казват от “Музикаутор”.

“Причините за това са прехвърлянето на отговорността между HBO и кабелните оператори. Държавата не проявява инициатива. От 2016 преговаряме с HBO, но нямаме напредък” – заяви председателят на УС на Музикаутор Ясен Козев.

“Процесът по преговорите стартира позитивно през 2016. Теленор се свърза с Музикаутор, за да уредим отношенията. Впоследствие обаче, 5 години по-късно, нямаме договор за уреждане на правата с някои от най-големите оператори, които уреждат правата. Това, което бихме искали да кажем, е, че услугата е достъпна веднъж директно през сайта, втори път – през мобилните оператори и доставчици. Проучихме бизнесмодела, европейските практики, 5 години изпращахме покани. Намалихме над 3 пъти своите финансови условия – те са най-ниските в цяла Европа. Въпреки това вече 5 години няма резултат. От ноември 2017 водим преговори с HBO Europe и имаме договор, но само за директните абонати. Ние бяхме поставени в ситуация с прехвърлане на отговорност. Щетите са между половин и един милион лева. 2019 сигнализирахме Министерство на културата, които използваха посреднически техники, но не бяха наложени никакви санкции”, каза Румяна Колева, мениджър “Дигитално лицензиране” в дружеството.

“Музикаутор” е завел дела. Исковете са до HBO Europe, HBO България и телекомите. Открит остава въпросът как се уреждат правата при посредничеството. Всеки един – HBO Europe, HBO България и доставчиците – има своите задължения. Според дружеството тяхната отговорност е солидарна. Всеки иск е на стойност 210 000 лева.

“Навсякъде в Европа услугата HBO GO е лицензирана освен в България. Видно е нарастването на потребителите. На фона на загубите за целия музикален сектор в Европа от 35% според Сизак, не можем да си позволим да стоим безучастно”, добави Ясен Козев.

В края на пресконференцията стана ясно, че единствено директните потребители на HBO GO получават лицензирана услуга. Те са общо 5 процента от всички, ползващи услугата у нас.

Остави коментар