На път с кучето – как да го обезопасите

0

На път с кучето звучи като приятно приключение. Особено, ако от малко е свикнало с автомобила и подрънкването на ключовете го кара да подскача от радост. Когато предстои пътуване с кола обаче, трябва да се помисли не само за комфорта на домашния любимец, но също за неговата и вашата безопасност.

1. Предпазен колан за кучета

Коланите, които предпазват хората, може да се окажат безсилни пред кучешките зъби. Когато обаче са съчетани със специално пригодени нагръдници, през които коланът да мине, тогава нещата изглеждат съвместими. Повечето от предлаганите варианти са проектирани така, че за нагръдника да закачите лесно повода или каишката и да слезете от автомобила само с две щраквания. Подобен като на снимката вариант няма да позволи на кучето да се лута из превозното средство, докато шофирате, а също така ще му попречи да падне от седалката при внезапно спиране.

Снимка: Youtube/Top Dog Tips (1) и iStock (2)

2. Колан, позволяващ движение

Това по същество също е колан, но разликата с предходния е, че позволява повече движение на кучето из задните седалки. Вариантите са да се закопчава директно в гнездото за колан или да се прикрепи към две неподвижни точки в автомобила. Предпазва от опасността любимецът ви да се озове на предните седалки. Това спестява инциденти при рязко спиране, както и от идеите на кучето ви да се “разходи” при вас, докато шофирате.

3. Транспортна чанта

Добър вариант за малки кученца, които не обичат да пътуват, е да ги поставите в т. нар. транспортна чанта. На дребосъка ще му е меко и можете да го поставите както в багажника, така и на седалката до вас. Въпросът е да прикрепите здраво коланите, с които чантите се продават. Отделно някои модели разполагат с колан и в самата чанта, с която допълнително да подсигурите кучето.

Снимка: iStock

4. Хамак за домашни любимци

Хамакът може да не изглежда като оптимален вариант от гледна точка на безопасността, но има своите предимства. При рязко спиране, кучето не може да мине отпред. Отделно се продават и варианти, при които то може да бъде завързано допълнително с колан. Като допълнителен бонус, той поддържа колата чиста, тъй като предпазва седалките от драскотини, козина и други “красоти”, които обезпокоеният ви спътник може да причини. Обикновено са непромокаеми, меки и удобни, освен това са лесни за поставяне, сваляне и почистване.

Снимка: Youtube/Modern Canine Vlog

5. Преграда за багажник

Ако предпочитате косматият ви приятел да е в багажника и да сте спокойни, че няма да прескочи на задните седалки, стъпвайки например по децата, значи ви е нужна бариера или преграда за кучета. Добрата преграда ще ви позволи да виждате през задното стъкло, но не и на кучето да се движи където си поиска. Особено подходяща е за повече от едно куче или за такива, които искат да гледат и имат нужда от пространство да се движат, докато пътуват.

Снимка: Youtube/WeatherTech

6. Удароустойчива кутия за пътуване

Като най-безопасен и сигурен вариант за пътуване специализираните сайтове посочват удароустойчивите кутии (клетки) за транспортиране. Неудобството може да се окаже в големината, тъй като по-често те се побират в багажника, a не задната седалка. Всъщност са дори по-подходящи за минивани и микробуси.

За сметка на това кучето има място за вода и храна, а най-добрите модели са изпитани за безопасност както за хората, така и за животните. За да бъдат оптимално надеждни трябва да се монтират добре, като за целта просто следвайте инструкциите.

Снимка: Amazon

Последна препоръка, когато тръгнете на път с кучето, е да не забравяте да спирате достатъчно често – например през не повече от два часа. И ако то не е свикнало да пътува, не го пришпорвайте, а започнете с малки разстояния, докато се отпусне.

Остави коментар