На 83-годишна възраст почина модният дизайнер Роберто Кавали

0

Роберто Кавали почина във Флоренция на 83-годишна възраст.

Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст във Флоренция

Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст във Флоренция

Дизайнерът стартира своя собствена марка през 1970 година с иновации в областта на кожата и денима, докато неговият екзотичен и бляскав стил намери почитатели сред знаменитостите през 90-те години.

Роберто Кавали, италианският моден дизайнер, известен със своите бляскави дизайни, цветни принтове и множество звездни почитатели, почина във Флоренция на 83-годишна възраст.

Роберто е роден през 1940 година в малко село в Тоскана. Неговият дядо, Джузепе Роси, е известен художник и член на движението на Macchiaioli. След убийството на баща му от немски войници, той и семейството му се преместват във Флоренция. Докато учи в Академията по изкуства във Флоренция през 1957 г., той започва да експериментира с текстил.

Жени за първата си съпруга Силванела Джанони през 1964 г. и има две деца. Те се развеждат през 1974 г. и през 1980 г. той се жени за Ева Диндър, бивша състезателка на Мис Вселена, която среща, докато журира конкурса през 1977 г. Двойката има три деца и Ева става негов бизнес партньор. Двойката работи заедно, докато не продадат бизнеса. Те се разведоха през 2010 г.

През 2023 г. той обяви раждането на шестото си дете, син, от партньорката си, шведския модел и актьор Сандра Нилсон.

Роберто Кавали през годините

Кавали стартира своята собствена марка през 1970 година и си спечели името, когато патентова нов начин за печат върху кожа. Той показа своята революционна техника за първи път в своята дебютна колекция в Париж. Тя включваше розова вечерна рокля от кожа. Кавали веднага получи поръчки от френски къщи, включително Ермес и Пиер Карден.

На по-късен етап се заема и с деним. Неговата колекция есен-зима през ’94 година показа първата пясъчно обработена джинсова рокля. Следващата година работи с Лайкра, за да изобрети еластични дънки. Дънките, които прилепват към тялото придобиха мигновен успех. Това доведе до стартирането на специализирана модна линия Cavalli Jeans, която по-късно преименува на Just Cavalli.

Той беше обожаван от известните личности. В ранните му години Бриджит Бардо и София Лорен често посещаваха магазина му в Сен Тропе. През 90-те години неговата крещяща и пищна естетика наистина избухна. Благодарение на Виктория и Дейвид Бекъм, Бритни Спиърс и Дженифър Лопес, нова амбициозна и заможна група откри марката.

Кавали започва да разширява модната си империя, включваща марково бельо, очила, обувки, часовници и парфюми. Последваха и стоки за дома, облекло за домашни любимци, та дори и водка, вино, ресторанти и клубове за членове.

Въпреки своята популярност, през 2014 година бизнесът започва да отчита годишни загуби. Година по-късно семейството продава 90% от дяловете на италианската компания за частни капиталови инвестиции Clessidra. Според сведенията, бизнесът е оценен на 390 милиона евро.

През 2019 година компанията подава молба за защита от фалит, а по-късно същата година бе закупена от базираната в Дибай Vision Investment Company.

През октомври 2020г. сицилианският дизайнер Фаусто Пуглиси бе назначен за творчески директор в компанията. В изявление от марката, обявяващо смъртта на Роберто, Пуглиси написа:

Скъпи Роберто, може повече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен.

За мен е огромна чест да работя за компанията и да създавам за марката, която основа с такава визия и стил.

Почивай в мир, ще ни липсваш. Обичан си от толкова много хора, че името ти ще продължи да свети и да бъде вдъхновение за други, особено за мен.

Фаусто Пуглиси

Джорджо Армани отдаде почит на колегата си, като го описа като “истински художник”. В своя публикация в социалната мрежа X, той казва:

Не мога да си представя визия за мода, по-далечна от моята, от тази на Роберто Кавали. Но винаги съм изпитвал огромно уважение към него. Той беше истински художник, див и прекрасен в използването на щампи. Способен да преобрази фантазията в съблазнителни дрехи. Научих с голяма тъга за смъртта му. Неговият тоскански ентусиазъм ще ни липсва много!

Джорджо Армани

Виктория Бекъм сподели на стори в Instagram снимка, на която се държи за ръце с Кавали, докато той е вдигнал ръка и прави знака за мир. Тя написа:

Много съжалявам да чуя тъжната новина за смъртта на Роберто. Той завинаги ще бъде икона.

Виктория Бекъм

Остави коментар