На 15 март празнуваме рожден ден на .com домейните

На 15 март празнуваме рожден ден на .com домейните

На 15 март празнуваме рожден ден на .com домейните

На 15 март се навършват 35 години от регистрирането на първия домейн в зоната .com. Това е Symbolics.com, регистриран през 1985 г. от едноименната американска компания за разработка на компютри. Това е и първият в историята одобрен за регистрация интернет домейн.

Домейните представляват имената на уебсайтовете, които изписваме в полето на браузъра, за да отворим, желаната от нас страница. Те са уникални, регистрират се за определен период от време (от едно до десет години) и представляват важен дигитален актив, който често  е с равносилно на марката значение.

.com е домейн зона от първо ниво (т.нар. top level domain – TLD) и представлява съкращение на commercial („търговски“ на английски език). Това е и най-популярната домейн зона до ден-днешен. Заедно с нея през 1985 г. са пуснати за регистрация и разширенията .net, .info и .org., а по-късно през годината към тях се прибавят и по-специализираните .edu, .gov, .int, и .mil, които обаче не са достъпни за свободна регистрация. У нас .com домейните могат да се регистрират в хостинг компании като СуперХостинг.БГ, която предлага както .com, така и стотици други домейн разширения.

През годините домейните .com стават толкова популярни, че редица компании включват разширението в своите имена и търговски марки. Това води до изчерпването на множество имена от тази зона. Те дават име и на най-голямата криза в онлайн сектора до този момент – т.нар. „дот ком криза“, която в края на миналия век и началото на този води до фалита на редица интернет начинания. От тогава до днес .com домейните, както и целият бранш се развиват изключително динамично и отбелязват устойчив растеж.

Остави коментар