МВР трябва да върне евро пари

0

ОЛАФ твърди, че е възможно служители на МВР да са извършили и престъпна злоупотреба с власт, а препоръката е българската прокуратура да проведе разследване.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоя МВР да върне близо 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради сериозни нарушения при търг за автомобили.

Службата твърди, че е възможно служители на МВР да са извършили и престъпна злоупотреба с власт, а препоръката е българската прокуратура да проведе разследване.

МВР е използвало парите за покупка на високопроходими автомобили от складови наличности, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фонд за вътрешна сигурност, управляван от МВР. Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година, съобщава БТА.

Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР. От ОЛАФ са разпитани всички основни участници в подготовката и изпълнението на търга.

Европейската служба е установила, че МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжните условия. Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.

На българската прокуратура е препоръчано да обмисли откриване на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

Поръчката за автомобилите е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изпълнителят също е избран от служебното правителство – на 20 април 2017 г. Краят на мандата на кабинета “Герджиков” е 4 май 2017 г.

Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител е сключен по времето на третото правителство на ГЕРБ, заради обжалването на процедурата. Това се случва в края на февруари 2018 година.

Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 г. и е проведена по ускорена процедура, заради миграционния натиск по българските граници.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията “Българска автомобилна индустрия” ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа.

Източник: mediapool

Остави коментар