Мускулна памет: Как работи и защо е ключова за успеха във фитнеса и спорта

Можеш да върнеш загубената мускулна маса много по-бързо, от колкото да натрупаш тази, която никога не си имал.

Мускулна памет

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките. Било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго…

Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път. В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм.

Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Какво е мускулна памет?

„Мускулна памет“ е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, от колкото са ги натрупали в началото.

Това е като да се научиш да караш колело. Веднъж научиш ли се да пазиш баланс и да въртиш педалите, винаги ще можеш да си припомниш и да подкараш без проблем. Без значение колко дълго не си се возил и карал.

С други думи, мускулната памет е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

Как точно работи мускулната памет?

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетеките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.

В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клектата е нейният „мозък“.

Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от информация. Този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.

В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материалa, който организира производството на мускулни протеини. С тяхното производство – клетката расте.

И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техния потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра ѝ трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги „заеме“ от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки.

Какво представляват стволовите клетки?

На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото.

Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. сателитни клетки. Те лежат „спящи“ около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна. Те могат да бъдат разкъсани в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например.

Сателитните клетки се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им „даряват“ своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава.

Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоварване и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

Колкото повече тренираш, толкова повече мускулните клетки растат, а с тях расте и нуждата им от повече ядра. Които те си набавят от сателитните клетки. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки. Точно затова е нужно непрекъснато да следиш за прогресивно натоварване в своята фитнес програма. Да тренираш все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

И тук стигаме до т.нар. мускулна памет. Веднъж щом сателитна клетка е “дарила” ядрото си на мускулната, то си остава там.

Колко дълго?

Спорно е. Мненията на учените варират от „няколко месеца“ до „завинаги“, като по-скоро клонят към втория отговор.

Така че, веднъж сдобили се с повече адра и по-голям потенциал за растеж, мускулните клетки си остават така. И дори да загубиш обем и сила в мускулите по време на прекъсването от фитнеса, веднъж завърнал се към тренировките, бързо ще влезеш в ритъм и форма.

Но и не трябва да забравяш, че сателитните клетки не са единственият механизъм за мускулен растеж на тялото. Те се активират само когато наистина са нужни. Когато си стигнал лимита на възможностите на мускулатурата си и тя не може да се справи повече с натоварването, без тяхната помощ.

Мускулните влакна могат да нарастват до някъде и сами, разчитайки само на първоначално наличните си ядра. Така че ако си тренирал малко и си натрупал някаква мускулна маса, но не достатъчно, за да активираш сателитните клетки, по-дълга пауза (3-4 седмици) от тренировки може наистина да те върне в отправна точка.

Но ако преди да спреш си натрупал значително количество мускулна маса – поне 5-10 килограма, дори да прекъснеш с тренировките за известно време и това да доведе до отслабване, мускулните ти клетки ще са готови и ще разполагат с достатъчно ядра, за да ти осигурят бързо влизане във форма и възвръщане на загубената маса, след подновяване на натоварването.

В заключение…

Можеш да върнеш загубената мускулна маса много по-бързо, от колкото да натрупаш тази, която никога не си имал.

Мускулната памет е чудесен начин, по който тялото ни показва, че оценява усилията, които полагаме, за да бъдем здрави и силни. Но за да я активираме, наистина трябва да поработим здраво, преди да си позволим почивка, с надеждата след това бързо да влезем във форма.