Момче почина след ядене на спагети

0
Момче почина след ядене на спагети

Момче почина след ядене на спагети

Поради забързаното ежедневие много от нас приготвят храната си за няколко дни напред. Това обаче, понякога, може да се окаже доста рисковано за здравето ни.

Студент от Брюксел е имал същия навик в неделя да приготвя менюто си за цялата седмица, за да спести време през останалите дни. В петък било ред да вечеря с приготвените в неделя спагети с доматен сос, които е бил прибрал в пластмасова кутия за храна. Младежът е починал в съня си след въпросната вечеря. Защо?

След направена аутопсия се оказва, че момчето е имало некроза на черния дроб и остър панкреатит. Причината, довела до неговата смърт е бактерията Bacillus cereus, която се е развила в петдневните му спагети.

Някои от щамповете на бактерията са твърде опасни за човека, причинявайки така наречения синдром на пържения ориз. Грешката в случая е, че храната е съхранявана на стайна температура, което е благоприятствало развиването на бактерията.

Заразяването с тази бактерия става след консумирането на храни, съдържащи Bacillus cereus. Инкубационният период е твърде кратък. Симптомите, по които може да разберете за заразяването са силни болки в корема, водниста диария, гадене или повръщане. Точна диагноза за заразяването може да бъде поставена след направено микробиологично изследване.

Дори и при най-малки съмнения е хубаво да потърсите лекарска помощ, за да не се стигне до нещо по-сериозно и фатално. Избягвайте да консумирате застояла храна. Съхранявайте в хладилник, в стъклени кутии или купи, а не в пластмасови.


Вижте още:
Вредни ли са пластмасовите кутии за храна?
Здравословна пица без глутен с блат от карфиол


 

Остави коментар