Младежи от цял свят се срещат в новата книга „Разказ в 10 изречения“

0
Разказ

Повече от 220 млади българи от цял свят участваха в VII национален литературен конкурс на тема „Разказ в 10 изречения“. Организиран от Фондация „Шанс за децата и природата на България“ по случай 10-годишния ѝ юбилей.

Най-добрите 103 творби – подбрани от екипа на Фондацията и отличени от петчленно жури, включващо известни писатели, журналисти и литературни критици, са поместени в книгата-сборник „Разказ в 10 изречения“.

„По време на пандемия е невъзможно за младите хора да се съберат на едно място. А още повече, ако са от различни краища на света. Щастливи сме, че с третата си книга успяваме да го направим. В сборника с разкази български младежи от различни страни и континенти си дават среща, за да разкажат само в 10 изречения, за своите преживявания, размисли, чувства, надежди…

Това са 103 разказа, в които се преплитат радост и тъга, любов и презрение, ирония и отчаяние, надежди и желания. Във време на ограничена физическа свобода, творбите изумяват с безкрайния простор на въображението, мислите и мечтите на авторите си. Сигурна съм, че книгата ще се превърне в литературно събитие. Тъй като разказите са написани в учудващо зрял художествен стил. Те носят голям емоционален заряд, а посланията им докосват сърцето и душата. Най-ценното качество на тези разкази е непринуденото по детски повествование, разкриващо по неповторим начин светогледа на младите творци.”

споделя Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

„Сборникът „Разказ в 10 изречения“ обещава бъдеще за езика, бъдеще за народа, който го говори, бъдеще и за страната, обитавана от този народ.

Това със сигурност са разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания“. Това коментира, по повод премиерата на книгата, председателят на журито Митко Новков.

Корицата на книгата за пореден път е дело на талантливата бургаска художничка Елена Мазнева, възпитаничка на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Център за млади таланти. Най-добрите разказвачи са майсторите на кратката форма. Настоящият сборник с разкази представлява прекрасна възможност те да бъдат открити сред младите талантливи дебютанти.

Остави коментар