Мианмар забрани Facebook

0
Снимка: Time

Хората поздравяват с три пръста, след като призивите за протест излязоха в социалните мрежи в Янгон на 3 февруари 2021 г., тъй като отстранената лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи бе официално обвинена в сряда два дни след задържането й във военен преврат.

След военния преврат в Мианмар новото правителство забрани Facebook. Според информацията на аналитичната компания Cloudflare, веднага след това се е увеличил трафикът на TikTok и Viber.

Отделът на международния мобилен оператор Telenor заяви, че е получил заповед от Министерството на транспорта и комуникациите на Мианмар и е изпълнил, като едновременно с това е изразил сериозната си загриженост по повод нарушенията на човешките права.

Според информацията на Reuters Newswire, забраната по отношение на Facebook е временна и би трябвало да бъде прекратена на седми февруари тази година. Изданието допълва, че блокирането на социалната мрежа е въведено поради увеличения обем на публикуваната фалшива информация.

Reuters Newswire допълва, че тази забрана ще бъде много чувствителна за местното население, понеже Facebook широко се използва за общуване.

Самата Facebook система включи своята специална система за мониторинг за Мианмар. Тя трябва да може бързо да открива и да премахва съдържанието, призоваваща към насилие.

„Ние приканваме местните власти да възстановят достъпа, за да могат хората в Мианмар да общуват със своите семейства и приятели, и да получават достъп до най-важната информация“

се казва в изявлението на Facebook.
Сървърите в Мианмар на ниво държавен интернет провайдър MPT.

Публикуваният малко по-късно отчет на NetBlocks показа, че сървърите на Facebook, Instagram, FB Messenger и WhatsApp са блокирани.

Източник: kaldata

Остави коментар