Метростанцията – Подземно изкуство – част 2

0

Забравете мръсните, лошо осветени платформи, боядисани в скучни цветове, защото сме потърсили някои от най-яките метрото станции в света.

Гара Халид бин ал Уалид, Дубай, ОАЕ

Снимка: Leonid Andronov/Shutterstock

Дубай е известен със своите еклектични и екстравагантни дизайни и определено не отстъпва и когато става въпрос за метрото в Дубай. Тази станция, известна още като Бурджуман, обслужва мол Бурджуман, един от най-старите търговски центрове в Дубай. Най-особената му характеристика е полилеите, подобни на медузи, придаващи на станцията подводно настроение.

Комсомолская, московско метро, ​​Русия

Снимка: Popova Valeriya/Shutterstock

Московската метросистема, открита през 1935 г., е колекция от невероятно богато украсени станции, които приличат много повече на царствени дворци или катедрали, а не на градски възли. Повечето, като Комсомолская, са построени по времето на Сталин и са предназначени да представляват богатството и мощта на Съветския съюз и комунистическата партия.

Plac Wilsona, Варшава, Полша

Снимка: Grand Warszawski/Shutterstock

Ако се интересувате от модерно изкуство, тогава трябва да посетите полската столица. Модерната инсталация в метрото е обявена за най-добрата наскоро построена станция през 2008 г. Тя прилича на вътрешността на мида или гигантско НЛО, надвиснало над платформата.

U3-volkstheater, Виена, Австрия

Снимка: Cha già José/Flickr/CC BY-SA 2.0

Въпреки че много от метростанциите на Виена представят произведения на изкуството на австрийски художници, „Nature in the Making“ от Антон Лемден е най-известната. Създадено от четири милиона мозаечни камъни върху площ, почти два пъти по-голяма от тенис корт. Това произведение на изкуството разказва историята на Големия взрив и формирането на природата.

Музейна гара, Торонто, Канада

Снимка: Kiev.Victor/Shutterstock

Музейната станция, която обслужва кралския музей Онтарио. Тя е модерна, декорирана в нюансите на сивото и кафявото. Това е, докато не погледнете колоните. Изобразявайки артефакти, които можете да намерите в музея, ще видите всичко – от къщите на Първите нации до древните египетски божества.

Пхенян, Северна Корея

Снимка: Truba7113/Shutterstock

Състои се от две линии, метросистемата на Пхенян е една от най-дълбоките в света. Отворен през 1973 г., това е наистина забележителен пример за социалистически реализъм, тъй като пропагандата украсява стените, докато златни статуи на великите лидери на страната бдят над пътуващите.

Zoloti Vorota, Киев, Украйна

Снимка: cesc_assawin/Shutterstock

Това, което прилича повече на средновековен замък, всъщност е гара Киев Золоти Ворота (Златни Порти). Двете му основни характеристики са двустепенните полилеи от бронз и 80 големи мозаечни парчета, изобразяващи историята на Украйна.

Гара Comte de Flandre, Брюксел, Белгия

Снимка: Kiev.Victor/Shutterstock

Когато напускате влака на тази гара, не забравяйте да погледнете нагоре: наклонете глава и ще намерите 16 манекени, окачени на тавана. Създадена от художника Paul van Hoeydonck, инсталацията, озаглавена 16 x Icarus, изглежда зловещо реалистична.

Толедо, Неапол, Италия

Снимка: luckyraccoon/Shutterstock

Като нещо извън научнофантастичен филм, стените в гара Толедо в Неапол са покрити с милиони малки плочки в бяло и различни нюанси на синьото. Това е произведение на изкуството, наречено Светлинни панели от Робърт Уилсън, което осветява тези плочки и наистина придава на станцията отвъдното усещане.

Остави коментар