Метростанцията – Подземно изкуство – част 1

0
Метростанцията - Подземно изкуство


Метростанцията е може би едно от последните места, на които бихте очаквали да намерите страхотно изкуство и спиращ дъха интериор.

Гара Алишер Навой, Ташкент, Узбекистан

Снимка: Lukas Bischoff Photograph

Въпреки че почти всички станции в метросистемата на Ташкент имат красив и уникален интериор, тази, кръстена на известен поет, се счита за най-зрелищната. Акцентът в тази станция, разположена на линията Oʻzbekiston, е великолепният таван. Но пътуващите трябва да обърнат внимание и на керамичните стенописи, изобразяващи сцени от най-известните творби на поета.

Гара Msheireb, Доха, Катар

Снимка: Photo Play/Shutterstock

Една от най-новите метро системи в света е метрото в Доха. То е отворено през май 2019 г., така че е разбираемо тази станция да изглежда ултра-футуристична. Грандиозната станция Msheireb служи като трансферна точка между червените, златните и зелените линии на метрото в Доха и е най-голямата в града. С елегантен интериор, интересни светлинни елементи и смела цветова схема, която обикновено е ослепителна, това е наистина грандиозно.

Метростанция Syntagma, Атина, Гърция

Снимка: Alizada Studios/Shutterstock

Като се има предвид известната история на града, може би няма да е изненада, че станцията е музей. Разположен под площад Синтагма, на гарата са изложени много антики, открити по време на строителството. Освен древните артефакти, има и произведения на много съвременни гръцки художници.

Rådhuset, Стокхолмско метро, ​​Швеция

Снимка: Johan Dalstrom/Shutterstock

Метро системата в скандинавската столица е може би най-готината в света. Посещението на някоя от станциите в Стокхолм, като Rådhuset (на снимката) е като да отидете в художествена галерия и обикновено има дори обиколки с екскурзовод, които ви развеждат по най-забележителните спирки.

Станция Centralen, метро Стокхолм, Швеция

Снимка: orxy/Shutterstock

Станция Centralen в Стокхолм, където всички линии на метрото се сливат, е може би най-разпознаваемата от всички. Сините шарки се изкачват по изчистено белия таван на пещерата на нивото на платформата, докато шарените подове на платформата са украсени с цветни стъклени плочки.

Стадион, метро Стокхолм, Швеция

Снимка: Atmosphere1/Shutterstock

Боядисана в небесно синьо с дъгови шарки навсякъде, включително масивна дъгова арка, простираща се през тунела, свързващ две платформи, станцията Stadion е украсена в чест на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 година. Дъгата представя цветовете в олимпийските пръстени.

Olaias, Лисабон, Португалия

Снимка: A G Baxter/Shutterstock

Построена в чест на Световното изложение през 1998 г., метростанцията все още разполага с арт инсталации на четирима португалски художници. Неговата комбинация от ярки, смели цветове и бруталистка архитектура е наистина доста необичайна.

Гара Szent Gellért tér, Будапеща, Унгария

Снимка: Zabotnova Inna/Shutterstock

Властите не винаги трябва да харчат много пари за пищни материали, за да направят метростанцията впечатляваща. Тази станция в Будапеща е доказателство. Минималните усилия доведоха до максимално въздействие в залите на станцията, където стенните плочки се използват за създаване на сложни мозайки.

Булевард Формоза, Гаосюн, Тайван

Снимка: Sean Pavone/Shutterstock

Смята се, че стъкленият таван, подобен на калейдоскоп, на гара Формоза Булевард е най-голямото в света. Състои се от 4500 стъклени панела, направен е от италианския дизайнер Нарцис Куалиата, който го нарича Вятър, Огън и Време.

Остави коментар