Мента в домашни условия

0

Ментата е една от билките с най-завладяващ аромат, чиито приложения не се изчерпват единствено в кухнята. Тя е незаменим помощник както в ритуалите за красота, така и в домакинството. Ето защо е идеална за отглеждане в домашни условия. Подобно на кориандъра и босилека, ментата е една от най-лесните билки за отглеждане у дома. Въпреки това, корените й, които се наричат ​​”бегачи”, те са невероятно инвазивни: растат изключително бързо, позволявайки на растението да прокарва нови листа постоянно. Ако не внимавате ментата може да излезе извън отредената й саксия за нула време и това да доведе до проблеми за растението.

За какво трябва да внимавате при отглеждането на мента у дома:

1. Когато избирате място за вашата мента, намерете такова, където растението ще бъде на слънце сутрин, а следобед ще се радва на шарена сянка.

2. Ако засаждате билката в градина, поставете я в контейнер в земята на дълбочина около 15 см, като оставите ръба на саксията над нивото на земята, така че бързорастящата коренова система на ментата да бъде контролирана. В противен случай билката ще завземе вашата градина подобно на плевел.

3. Събирайте стръковете мента преди цъфтежа на растението.

4. За да удължите сезона на бране, откъсвайте цъфтящите пъпки в момента, в който се появят.

5. Ако засаждате ментата си на закрито, поставете саксията там, където ще получава добра утринна светлина, но далеч от нагряващи се повърхности и уреди, които ще пресушат растението.

6. Пълно слънце до частична сянка – ментата обича пълно слънце, но ще расте и в частична сянка.

7. Поддържайте почвата сравнително влажна – въпреки че е най-добре да поддържате почвата си влажна, ментата ще понася и периоди на известна суша.

8. Не наторявайте прекомерно – както повечето билки, интензитетът на аромата на ментата може да бъде намален чрез добавяне на твърде много торове.

Остави коментар