Масова смърт на пчели край Бургас. Защо?

0
пчели

Установиха масова смърт на пчели край Бургас. За това сигнализират пчелари. От БАБХ започнаха проверки на кошерите в региона.

От 27 години Хюсеин Мустафа гледа пчели. Той е сред най-засегнатите в бранша. В момента има пчелин в село Желязово край град Камено. Повече от половината му кошери обаче са останали празни.

„152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, семейства. Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят.“

разказа пчеларят Хюсеин Мустафа пред БНТ.

От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, днес се оцелели едва 108 от тях.

Бургаският регион попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя достига до 100%. Именно това провокира проверки от Агенцията по храните, които да опитат да установят от какво измират пчелите.

През първата седмица на март са проверени над 6 хиляди пчелни семейства. Близо 2 хиляди от тях са загинали.

„По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер. 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване.“

допълни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6 хиляди кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите. Това е така защото пръскат насажденията си с отровни вещества.

Източник: namoreto

Остави коментар