Макрон и “аполитичната религия”

0

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред лидерите на мюсюлманите във Франция да изготвят харта в рамките на 15 дни, която признава, че ислямът е аполитична религия. Макрон е разговарял с няколко ислямски представители, съобщи France24, като е поискал те да изготвят харта, към която Съветът на ислямската вяра във Франция трябва да се придържа.

Макрон коментира, че хартата трябва да включва утвърждаване на френските ценности, уточнение, че ислямът във Франция е религия, а не политическо движение. На срещата е имало обсъждания относно сформирането на национален съвет на имамите, който да отговаря за одобрението на мюсюлманските духовници в страната.

Президентът Макрон казал на присъстващите, че е необходимо “да се измъкнем от това объркване”. Макрон предупредил, че “ако някои не подпишат тази харта, ще направим заключения”, като добавил, че е взел под внимание техните предложения.

Новосъздаденият съвет на имамите не само ще може да издава разрешителни на имами, но също така ще има правомощието да отнема тези разрешителни, ако те нарушават “Хартата на републиканските ценности”, която Макрон ги е помолил да съставят. В зависимост от ролята на имамите, те ще трябва да владеят до известна степен френски език и да притежават академични квалификации на университетско ниво.

Ужасното обезглавяване през миналия месец на учителя Самюел Пати, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед в урок за свободата на словото, възобнови дебата за исляма във Франция. Още преди обезглавяването миналия месец, Макрон беше обещал твърда нова кампания срещу “ислямизма”, която предизвика противоречия и осъждане от мюсюлманите по целия свят. Протести срещу възприетата ислямофобия на Макрон избухнаха в целия мюсюлмански свят. Световни лидери също взеха отношение по въпроса, като Макрон и турският президент Реджеп Тайип Ердоган си размениха нападки и обиди.

Остави коментар