Македонците са против отказването от териториални претенции към България

0

Малко над 60 процента от гражданите на Република Северна Македония, участвали в анкета на “М проспект”, са против подписването на анекс към Договора за добросъседство с България, с който да се гарантира, че Скопие няма териториални претенции към България, няма да се меси във вътрешните й работи и също така няма да засяга други въпроси, включително идентичността и националността, съобщава македонският сайт Експрес.

Според проучването, 33,5% са съгласни за подобен анекс, докато 61,9% са против това.

Четири на сто не знаят, а 0,6% от запитаните са отказали да отговорят на въпроса.

По отношение на това дали и кога проблемът с България ще бъде преодолян, за да продължи процесът на европейска интеграция на югозападната ни съседка, 30,7% вярват, че това никога няма да се случи.

Те са последвани от онези, които смятат, че разрешаването на спора ще отнеме период от една до пет години (21,8%), докато 15,2% от анкетираните са на мнение, че това ще се случи след по-малко от година. За 15% спорът ще бъде разрешен до няколко месеца, докато мнението на 13,4% е, че това ще отнеме повече от 5 години.

Междувременно президентът Стево Пендаровски също изрази мнение, че анекс не е необходим. В интервю за местната национална телевизия, цитирано от БТА, той допълва, че властите в Скопие са опитали да обяснят на българските си колеги, “че ако те са наше място, и те не биха искала да преговарят по някои неща”.

“Езикът и идентичността са основни човешки права и никой не може да ви казва кой сте и какъв сте”, добави Пендаровски.

Остави коментар