Магнезий: Признаци за дефицит и здравословните ползи

0
Магнезий: Признаци за дефицит и здравословните ползи

Магнезий: Признаци за дефицит и здравословните ползи

Какво представлява магнезият?

Магнезият е минерал, който е от решаващо значение за човешкото тяло. Това е четвъртият най-разпространен минерал и кофактор за над 300 ензимни системи, които влияят върху функцията на мускулите и нервите, контрола на кръвната захар, регулирането на кръвното налягане и други.

В тялото ни има общо около 25 гр. магнезий. По-голямата част от тях са в костите, ¼ в мускулите, а останалата част се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Тъй като тялото ни няма запаси от магнезий, то трябва ние ежедневно да приемаме храни, които са богати на този минерал.

Магнезий: Признаци за дефицит и здравословните ползи

Здравословни ползи от приема на магнезий

Магнезият участва в много жизненоважни процеси в тялото ни. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната ни система. За да избегнем умората и стреса не трябва да лишаваме тялото си от магнезий.

Той помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на белтъчини и регулира сърдечният ни ритъм, стомашно-чревния тракт. Именно поради тази причина се препоръчва за бебета, които страдат от колики.

Бременните жени, кърмачките и възрастните хора също се нуждаят от повече магнезий. При силна физическа активност също трябва да приемаме достатъчно количество от този минерал, защото при потене се отделя значително количество от него.

Магнезият играе важна роля за мозъчната функция и настроението, а ниските нива са свързани с повишен риск от депресия. Доказано е, че хората под 65-годишна възраст с нисък прием на магнезий имат 22% по-голям риск от депресия. Някои експерти дори считат, че ниското съдържание на магнезий в съвременната храна може да причини много случаи на депресия и психични заболявания.

Редовният прием на магнезий понижава високото кръвно налягане. Хипертонията е често срещано състояние, което за съжаление засяга милиони хора по света. То принуждава сърцето ни да работи по-усилено, което може да натежи на сърдечния мускул и в крайна сметка да доведе до сърдечни заболявания.

Включването на храни, богати на магнезий към ежедневното ни меню, може да помогне за поддържането на кръвното налягане и да подобри здравето на сърцето ни. Други естествени начини за понижаване на кръвното налягане включват яденето на храни, богати на фибри, както и ограничаването на приема на натрий и приемането на повече омега-3 мастни киселини.

Магнезий: Признаци за дефицит и здравословните ползи

Магнезият облекчава и намалява възпаленията. Възпалението е нормална и защитна реакция на тялото ни, предназначена да предпази организма от инфекции и наранявания.

Хроничното възпаление, от друга страна, може действително да допринесе за здравословни проблеми и хронични заболявания.

Също така може да помогне за предотвратяването на главоболие. Мигренозните главоболия са изтощаващи и доста болезнени. Често се появява и гадене, повръщане и чувствителност към светлина и по-висок шум. При голям брой хора, които страдат от мигрена се наблюдават признаци за недостиг на магнезий.

Магнезият облекчава симптомите на ПМС. Предменструалният синдром или ПМС са група симптоми, които се появяват при жените обикновено от една до две седмици преди менструацията. Те могат да варират, но обикновено включват промени в настроението, наддаване на тегло, апетит към храна, задържане на вода, умора, раздразнителност, възпалени гърди и проблеми с храносмилането.

Комбинацията от магнезий с Витамин В6 значително намалява симптомите на ПМС. Доказано е, че магнезият подобрява настроението, намалява задържането на вода и други симптоми при жени с ПМС.

Ако страдате от безсъние, то е хубаво да помислите за увеличаване на приема на магнезий или на храни богати на магнезий. Той спомага за постигането на качествен сън и релаксация чрез много на брой механизми, един от които е деактивирането на адреналина. Дефицитът на магнезий е пряко свързан с безсънието. Приемът на магнезий намалява тежестта на безсънието и увеличава времето за сън. Времето, което прекарваме във въртене в леглото докато заспим – също намалява.


Прочети повече на stanimirmihov.com


 

Остави коментар