Лимоновото дръвче

0

Декоративно лимоново дръвче, което да краси дома ви и да дава плод – звучи като мечта на всеки градинар.

Лимоновото дръвче

Лимоновото дръвче – как да си го отгледате?

Да си отгледаш лимоновото дръвче не е лесна задача, но пък ако веднъж научиш капризите на растението, след това ще събираш плодовете на своя труд.

Лимоновото дръвче е подходящо за отглеждане в градината, на балкона или дори у дома. Родината му е южен Китай, но днес се отглежда и в много други страни.

Дори с декоративна цел лимоновото дръвче ще внесе красота и уют във вашия дом. Листата му са овални и наситено зелени. Цъфти в бели и ароматни цветове, след чието прецъфтяване се появяват плодове. По градинските центрове се предлагат различни сортове според размерите на дръвчето и плодовете му. Най-популярни са “Империал” и “Пондероза”.

Как да си отгледате лимоново дръвче?

Поливане
Дръвчето изисква редовно поливане, особено в по-активния период (пролет – есен). Проверявайте първо почвата, преди да посегнете към лейката – важно е да я оставяте леко да изсъхне, преди да полеете отново.

Светлина
Дръжте лимоновото дръвче на светло и слънчево място. Макар да предпочита ярко слънце, растението вирее добре и на филтрирана светлина. Не понася големи застудявания, затова най-добре пролетта и лятото го изкарвайте навън, а през есента и зимата го прибирайте.

Почва
Подхранвайте почвата на дръвчето през активния период веднъж месечно с азотен тор.

Размножаване
Размножаването при лимоновото дръвче става чрез семе през пролетта.

Други
Един от най-честите вредители, които застрашават живота на лимоновото дръвче, е семейството на акарите. Оглеждайте се за тях по листата на лимона. Осигурявайте покой на дръвчета от октомври до април – това означава светло място и умерено хладна температура.

Остави коментар