Д-р Абдуллах Заргар получи българско гражданство

0
д-р Абдуллах Заргар

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар от Многопрофилната болница в Исперих, чиято история развълнува в последните седмици цялата страна.

Д-р Заргар бе засегнат от промени в Закона за публичните предприятия.

Според които чужд гражданин не може да ги ръководи. Затова беше освободен от поста директор на Многопрофилната болница в Исперих.

Д-р Заргар идва да живее в България през 2004 г. Първоначално работи в университетската болница “Света Марина” във Варна, а от 2013 г. ръководи болницата в Исперих. Той вече веднъж е искал да получи българско гражданство през 2015 г. Тогава е предложен от министъра на здравеопазването за особени заслуги към България, но му е отказано.

В края на януари стана ясно, че директорът на Многопрофилната болница в Исперих д-р Заргар е отстранен от длъжност. Заради липсата на българско гражданство.

Местните хора обаче настоявха лекарят да запази поста си.

Той е успял да възроди болницата, когато е била пред закриване с хиляди левове дългове и без персонал.

В подкрепа на неговото желание да стане български гражданин Инициативен комитет в града започна подписка. В нея се включиха близо 7 000 души. На 5 февруари вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от иранския лекар.

„За мен е голяма чест и отговорност да връча удостоверението за българско гражданство на г-н Заргар, и то по един много важен повод – за заслуги към здравеопазването на България. Нека винаги да имате признанието на българските граждани“.

каза министър Ахладова.

Д-р Заргар благодари за голямата чест и коментира, че от тук нататък като гражданин на България ще се стреми да отговори на високата оценка, която е получил от обществото.

Снимка: МП

Източник: legalworld

Остави коментар