Къде почиват най-много?

0
Къде почиват най-много?

Къде почиват най-много?

В месеци като този ни се струва, че имаме прекалено много празници и почивни дни. Но една малка островна държава в Персийския залив заема челната позиция по брой платени почивни дни полагащи се на човек за една година. Според проведено изследване, Бахрейн дава на своите 1.4 милиона жители рекордните 49 дни платен годишен отпуск.

Големият брой почивни дни се дължи на това, че в страната имат 19 публични празника, на които не се работи, в комбинация с полагащите се 30 дни платен годишен отпуск. Това е най-големият брой почивни дни, които някоя държава дава на своите жители, спрямо доклада на политиките на 196 страни от цял свят.

Броят от 30 полагащи се почивни дни го има и в други страни, сред които спадат и Франция, Испания, Австрия, Оман, Кувейт, ОАЕ и Финландия. Бахрейн обаче заема първото място именно заради много празници, които също са неработни дни, но платени.

Къде почиват най-много?

На последно място в класацията пък спада САЩ. Макар и страната с най-голямата икономика в света, тя е една от 16-те държави, които не гарантират със закон нито един ден задължителен платен отпуск.

Въпреки това обаче, в Щатите ¾ от работещите имат право да ползват платен отпуск средно по 10 дни, след като са работили вече една година в компанията. Ако работят 20 години – имат право на 20 дни платен годишен отпуск. От тези условия обаче не могат да се възползват хората, които спадат към нископлатените служители.

В България по закон имаме минимум 20 дни платен годишен отпуск, а официалните почивни дни през годината са 11. По този начин получаваме 31 дни, на които почиваме, но ни се заплаща.

Остави коментар