Кучешките зъбки и по-доброто им здраве

0

В някои случаи е абсолютно необходимо да се обърнете към ветеринарен лекар.

5 начина да се погрижите за кучешките зъбки

Въпреки че, трябва да водите вашето куче на ветеринарен лекар поне веднъж годишно. Защото само той може да извърши някои процедури на кучешките зъбики.

Има обаче някои действия, които може да предприемете и вкъщи и да минимизирате риска от натрупване на зъбен камък или развитие на възпаления по зъбите и венците на вашето куче.

  1. Започнете да се грижите за оралната хигиена на кучето още докато е бебе. Така то ще свикне с процедурите по чистене на зъбите и няма да ви прави проблеми като порасне.
  2. Използвайте четка с двойна глава и 45 градуса наклон, за да почистите и венеца. Може да намерите такива специализирани четки в някои сайтове за домашни любимци. Изберете момент, в който кучето е спокойно или изморено, например след дълга разходка. Започнете с кратко почистване. Всеки ден увеличавайте с по малко времето за миене на зъбите.
  3. Много е важно да НЕ използвате човешка паста за зъби. Повечето от тях съдържат флуорид, който е отровен за кучетата. Купете специална кучешка паста за зъби. Някои производители предлагат и вода за уста за кучета, която се слага във водата на животното и спомага за убиване на бактериите в устата и намаляване на зъбната плака.
  4. В зоомагазините продават стотици синтетични кокали и гумени играчки за джвакане, които поддържат устната хигиена в норма. Само бъдете сигурни, че давате на кучето си безопасни продукти. Прекалено твърдите неща за дъвчене могат да доведат до счупен зъб. 
  5. Въпреки усилията, които полагате, няма как да предоставите на кучето си оралната грижа, която може да му даде ветеринарният лекар. Затова редовните прегледи са много важни. 

Източник: webcafe

Остави коментар