Кучешката козина – здравословен проблем или сезонна смяна

0
кучешка козина

Окапването на кучешката козина е доста фрустриращо преживяване за всички собственици на кучета. Освен може би за онези, чиито домашни любимци живеят в колибка на двора.

Като изключим качулатото голо китайско куче, което традиционно печели всички конкурси за кучешка грозота, всички породи кучета пускат косми.

Обикновено смяната на козината е сезонна и се случва напролет и наесен. Но стопаните знаят, че при някои кучета тя е постоянна. Особено ако кучето има някакъв здравословен проблем, например алергия или неоткрити паразити, положението излиза извън контрол.

Сезонно или здравословно

Падането на козината е част от естествения жизнен цикъл на животните. Влияе се от хормоналното състояние, възрастта и цялостното здравословно състояние на животното. Важни са и генетичните фактори, както и породата.

Пуделите и йоркширските териери например отделят доста по-малко козина от лабрадорите и хъскитата, чийто живот на козината е по-къс и съответно я отделят по-често и по-обилно.

Все пак, пролетта и есента са сезоните, в които домът ни се пълни с най-много кучешки косми.

Повечето кучета има подкосмие и горна козина. Горната козина е това, което виждаме и усещаме, когато погалим кучето. Подкосмието се състои от косми, които растат под другите и обикновено са по-меки и по-къси.

Сезонното опадане на козината се случва вследствие на температурните разлики. Сега, когато времето се затопля, вашето куче сваля зимната си козина и остава само по-леката. Която няма да му позволява да се прегрява. Лошото е, че старата козина е по диваните, дрехите и леглото ви. А немалка част от нея се намира в кафето и храната ви.

Някои породи, като чаровните ши-тцу и супер сладките, префърцунени бишон фризе, имат по-малко подкосмие и са по-благи към стопаните си по отношение на окосмяването на дома. Ако имате обаче маламут или нюфаундленд, ще забележите, че напролет у вас става страшно. Тези кучета имат особено дебело подкосмие и свалянето му не остава незабележимо.

Освен сезоните обаче, има и други причини за обилно опадане на кучешката козина.

Кожни проблеми, ендокринни заболявания, алергии, витаминен дефицит, недостиг на хранителни вещества, метаболитни състояния. Косопадът може да е симптом на някое от тези неща.

Та ако кучето ви започне да отделя необичайно много косми, обърнете внимание на здравословното му състояние. Ако не се касае до сезонно скубене, може причината да е там.

Какво може да направите

Няма как напълно и тотално да спрете кучето си да отделя козина. Не си и помисляйте да обръснете кучето, дори да сте отчаяни. Това може да го лиши от способността да се охлажда и да се самозатопля. Което значително да навреди на здравето му.

Редовното ресане е абсолютно задължително. Във всички случаи, отстраняването на мъртвите косми помага да не ги виждате по дивана.

Освен това ресането подпомага разпространяването на естествените, здравословни мазнини, които кучешката кожа продуцира. Важно е да изберете наистина добри инструменти за груминг, ако го правите сами. Не решете кучето с човешки гребен.

Забележете дали косопадът на кучето се увеличава, когато миете пода с определени препарати.

Най-добре заложете на такива, които са хипоалергенни и на които изрично е указано, че са подходящи за домашни любимци.

Обезпаразитявайте редовно любимеца ви, включително и през студените месеци. Бълхите и кърлежите причиняват сърбеж и косопад. Като понякога е достатъчно бълха да ухапе кучето ви веднъж и то да отключи алергия от нея.

Имайте едно наум, че кучетата също получават слънчеви изгаряния, които водят до отделяне на козина.

Сега идват повече дни, в които ще бъдем навън заедно с кучетата си. Когато времето се затопли повече обаче, ако кучето ви е късокосместо, се консултирайте с ветеринарен лекар дали не е разумно да го мажете със слънцезащитен крем.

Хранете кучето си само с висококачествена храна. Така ще бъдете сигурни, че то получава достатъчно хранителни вещества.

Къпете любимеца си редовно, но без да използвате измиващи продукти. Ако кучето е просто кално от игра в парка, е достатъчно да го измиете с обилен душ с вода. Ако все пак държите да използвате шампоан, нека бъде кучешки, а не човешки. Прекалено честото къпане с шампоан обаче изсушава кожата и допринася за косопада.

Източник: webcafe

Остави коментар