Красотата на Йордания

0
Красотата на Йордания

Красотата на Йордания

В последната половин година забелязваме силен интерес от екскурзии и почивки в Йордания. Сигурни сме, че и на вас ви е направило впечатление в социалните мрежи колко много хора изведнъж се озоваха там на почивка и заляха профилите си с интересни снимки.

Е, затова днес сме решили да споделим някои места, които задължително трябва да посетите, ако попаднете и вие в Йордания.

Каменният град на набатейците – Петра

Красотата на Йордания
Проходът Сик, град Петра

За да стигнете до съхраненият скален град ще трябва да минете през прохода Сик. Проходът е тесен, с огромни червеникави скали, които са надвесени над пътя. Минавайки от там, ако се вгледате по-внимателно ще забележите изсечените фигури в камъните.

Пристигането до този старинен град само по себе си е цяло приключение. Можете да стигнете пеша или яздейки камила. Гледката, която ще видите още с излизането от прохода е незабравима и не може да бъде сравнена с никоя друга. 

Сградите в града са издялани в самите скали, а фасадите им са пищни и с много орнаменти по тях. В града има запазени храмове, гробници, амфитеатър, жилища и съкровищница, която е украсена с големи римски колони. Също така, ще можете да разгледате каналите и дренажите, благодарение на които жителите на Петра са се снабдявали с вода.

Червената пустиня Вади Рум

Красотата на Йордания
Пустинята Вади Рум

Стигайки до старинният град Петра не може да не се отбиете и в червената пустиня Вади Рум, наричана още „долината на луната“. Пустинята започва след старинния град. Влизайки в пустинята, накъдето и да погледне човек вижда единствено скали и дюни в червеникав цвят.

Можете да разгледате високи скални образувания и издълбани скални рисунки на около 4 хиляди години. Най-известните забележителности, които можете да видите в Червената пустиня са Седемте стълба на мъдростта, както и скалния мост Бурда.

Ако искате да видите най-незабравимото звездно небе – то задължително трябва да останете и да пренощувате в пустинята.

Червено море

Красотата на Йордания
Град Акаба

Страната един единствен излаз на Червено море и това е град Акаба. Тук е мястото, където се срещат морските пътища идващи от Азия, Африка и Европа. Градът е малък, обрасъл с палми и заобиколен от червените планини.

Ако обичате гмуркането или шнорхелинга, то задължително трбява да посетите този град. Кораловите рифове във водите на Акаба са едни от най-красивите рифове в целия свят. Разнообразието от риби, раци, скариди и всякакви други морски организми е огромни. Тук е мястото, където можете да видите един невиждан досега, разкошен подводен свят.

Мъртво море

Красотата на Йордания
Мъртво море

Докато в Акаба можете да се любувате на един разкошен морски свят, то във водите на Мъртво море можете да разгледате единствено застиналите в интересни форми фигури. Те са образувани от солта във водите на морето. 

Въпреки своята изключителна соленост, водите на Мъртво море са считани за лечебни. Водата съдържа съставки, които успяват да преборят редица кожни заболявания. По крайбрежието са разположение редица комплекси, в които отсядат хора от цял свят.

Особено интересно е за хората, които за пръв път посещават Мъртво море. Именно заради своята висока соленост на водата, вие не можете да потънете. Без никакъв проблем можете да се излегнете на повърхността на водата, дори и да четете любимата си книга.

Остави коментар