Красивите, но опасни за живота и здравето селфита

0
Красивите, но опасни за живота селфита

Красивите, но опасни за живота селфита

През последното десетилетие селфитата са станали нормална част от живота ни. Особено през последните няколко години хората толкова много са свикнали вече със селфи снимките, че вече никой не обръща внимание когато попадне случайно на някой, който се снима сам навън. Ако в началото манията около селфитата се разглеждаше като психологически проблем, то сега не се отчита като такъв.

Според нас, обаче, при някои хора наистина може да се счита като психологически проблем. Имаме предвид хората, които рискуват здравето и живота си за перфектното селфи, което би им донесло дозина лайкове в социалните мрежи.

След поредната селфи истерия за снимки в Чернобил, то в Русия продължават с опасните експерименти, но този път с различна локация.

В социалната мрежа Instagram се появиха мнозина снимка на различни хора, на фона на тюркоазено синя вода, като на тропиците. Снимките много приличат на тези от Малдивите, но всъщност дестинацията е друга. Споделените изображения се отбелязват с няколко хаштага, като #сибирскиемальдивы #новосибирскиемальдивы #мальдивынск #нскМальдивы.

Оказва се, че набиращите популярност Сибирски Малдиви, далеч не са тропически плаж, като Малдивите, а са хвостохранилище на топлоелектрическа централа край Новосибирск. Хранилището е пълно с отпадъчна пепел, калциеви соли и отровни метални окиси, които всъщност придават този тюркоазено син цвят на водата.

https://www.instagram.com/p/BzhVUDuHEm8/

За годините, през които работи ТЕЦ-5, на това място са изхвърлени толкова много отпадъци от изгарянето на въглищата, че самата компания предупреждава за опасностите, които крие привидно красивата дестинация. Дъното е от фина тиня и човек може лесно да затъне в нея. Събраната в хвостохранилището вода е с pH над 8.

От ТЕЦ-5 предупреждават хората да не пият вода от хранилището, както и да не влизат в нея, тъй като е възможно да се появят нежелани последици. Може да се появят остри алергични реакции, както и по-сериозни здравословни проблеми. Въпреки това обаче, постоянно се намират хора, които жадуват за перфектния кадър и пропускат предупрежденията.

https://www.instagram.com/p/BzvfXooHWpy/

Не можем да отречем, че снимките са красиви, но струва ли си здравето и живота, заради единия кадър?

Остави коментар