Kотките имат ли лечебни сили?

0

https://unsplash.com/photos/PUTVh0Z_qNQ

Какво казват медицинските публикации по въпроса.

Изследователката Джесика Гал Майрик установява, че дори само гледането на сладки видеа с котки в YouTube помага на работоспособността на човек и след като попадне на няколко такива е по-склонен да се справи с тежък работен ангажимент. Причината е, че котките ни правят по-щастливи и помагат да се справим с негативните емоции.

Проучване на благотворителната организация за котки Cats Protection във Великобритания от 2011 г. пък е установило, че хората, които прекарват време с котки или котенца, съобщават, че се чувстват по-спокойни и по-малко разстроени.

От собствениците на котки, участвали в това проучване, 87% вярват, че споделянето на живота им с такъв домашен любимец подобрява цялостното им благосъстояние, докато 76% смятат, че котките им помагат да се справят много по-добре с ежедневния стрес.

Въпреки че възприемаме котките като малко по-отчуждени и не толкова съпричастни, както кучетата, всъщност те много добре разбират кога собствениците им се чувстват неудовлетворени и могат да реагират по съответния начин.

В тази връзка проучване, публикувано в списание Animal Cognition през 2015 г., установява, че домашните котки могат да четат мимиките на хората и да различат определени емоционални сигнали, които могат да им позволят да реагират за всеки отделен случай.

“Да имаш край себе си спокойна мъркаща котка в края на забързания ден, е успокояващ масаж за душата. Може би е така, защото успокояващият звук обикновено се свързва със спокойствие и нежна комуникация, или заради честотата на вибрациите, които стимулират избавянето от стреса”, обяснява клиничният ветеринар от Cats Protection Бет Скилингс.

Но те носят ползи и за физическото здраве на своите стопани.

Проучване, публикувано в Medical News Today, установява, че хората, които живеят с котки, имат по-малък риск от сърдечен удар. Учените допускат, че това може да е свързано с другото откритие – че живеещите с котки са по-спокойни и се справят по-добре със стреса.


Източник: webcafe

Остави коментар