“Корупционна пандемия”

0

В България липсва политическа решителност за борба с корупцията, смята постоянният юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким.

В реч по време на конференция в София Ким добави, че корупцията е опасна за националната сигурност, защото прави държавите по-уязвими към външно влияние.

Джесика Ким пристигна преди година в София, за да следи и помага за борбата с корупцията в България. С това тя зае пост, който не беше съществувал в продължение на повече от 10 години. Сред причините този пост да бъде възстановен са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

В четвъртък Джесика Ким участва във виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб в България.

Според нея “българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”.

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи. Българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”, каза Ким.

През септември Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за инвестиционния климат в България.

Според него корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост, заради честите промени в законите, са сред най-сериозните проблеми за чуждите инвеститори в България.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона”, каза Ким. Според нея “правителствата в България системно са разчитали на благоприятно тълкуване на доклади и оценки, за да докажат, че има системно подобрение”.

По думите й не е достатъчно да се реши проблема с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. Той трябва да бъде решен с изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона – съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, липсата на независимост на съдебната система, много ниско доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимозависимостта на властите.

“Справянето само с отделни предизвикателства няма да реши проблема с върховенството на закона”, каза Ким. За да бъдат ефективни реформите, те трябва да бъдат всеобхватни.


Източник и снимка: svobodnaevropa

Остави коментар