Коронавирус: Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

0
Коронавирус: Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

Коронавирус: Как да бъдете по-щастливи, докато работите от вкъщи

Предвид ситуацията с COVID19, милиони хора по света се сблъскват с работата от вкъщи за първи път. Някои от тях буквално са кацнали на кухненските маси и плотове или ползват лаптоп излегнали се върху дивана в продължение на месеци.

Дори и скоро да се появи ваксина, много хора е възможно да не се върнат изобщо в офиса на пълен работен ден. А ранните признаци за това как пандемията е повлияла на психичното здраве никак не са добри.

В Обединеното кралство нивата на депресия са се увеличили драстично. Според проучване на Кралския институт на британските архитекти много хора казват, че работата от вкъщи ги е направила по-стресирани.

И така, какво можем да направим за да сме една идея по-щастливи докато работим у дома?

Пуснете светлината

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

“Хората се различават доста по отношение на типа личност”, казва консултант психиатър д-р TBS Баламурали. “Но ръководните принципи са много ясни. Слънчевата светлина – наред с чистия въздух и достъпа до природата – е от основно значение за вашето психично здраве.”

Слънчевата светлина задейства мозъка да отделя хормона серотонин. Помага на хората да се чувстват спокойни и фокусирани, повишава настроението им и намалява безпокойството.

Архитект Бен Чанън, ръководител на благосъстоянието в Assael Architecture, казва, че “ползите от дневната светлина са огромни”.

“Слънчевата светлина е началният блок, защото има толкова голямо въздействие върху начина, по който се чувстваме за едно пространство – и върху регулирането на съня. Справянето с Covid е изтощително за всички, така че това е особено важно в момента.”

Добрата новина, казва Бен, е, че „хората често имат по-голям контрол върху светлината, отколкото биха си помислили“.

Той казва, ако можете, да поставите бюрото си близо до прозорец. Уверете се, че можете напълно да дръпнете завесите и да почистите прозорците – отвътре и отвън. Мръсотията по прозорците може значително да намали количеството слънчева светлина, преминаващо през тях.

Също така използвайте огледала, за да отразявате светлината из стаята и боядисвайте стаята или в бяло, или в светъл цвят, за да отразява светлината. И изберете стая на горния етаж, ако можете – те почти винаги улавят повече слънчева светлина, както правят стаите с по-висок таван.

Изключете шума

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

Д-р Ребека Дюи, експерт по това как мозъкът интерпретира звука от Университета в Нотингам, казва, че различни части на мозъка ви постоянно се опитват да разпознаят различни шумове и промени в звуците. „Това може да отвлече вниманието от опитите за работа“, казва тя.

„Рязките шумове са по-голям проблем, отколкото дрънкане на ниско ниво.“ И тъй като някои части от мозъка ви сканират за промени: „Може да се разсеете само когато шумът спре.“

Професор Адриан Рийс, невролог, от Университета в Нюкасъл обяснява: „Шумът подсказва във вашия отговор „борба или бягство“.

Стресиращият звук предизвиква област от мозъка, наречена амигдала, да изпраща сигнали за бедствие. Те се улавят от друга област на мозъка, хипоталамусът, който от своя страна подтиква надбъбречните жлези да изпомпват адреналина в кръвта. Кръвното Ви налягане се повишава.

„Отчасти става въпрос за това какво означава шумът за вас“, казва професор Рийс. Така например, вашето собствено дете, което плаче, ще бъде много по-трудно да се игнорира от шума на трафика със същия обем.

Тапите за уши може да са решение за някои, но ако искате да отидете по-далеч, меко обзавеждане, по-дебели килими и по-тежки завеси, които да поемат звука, са някои от нещата, които архитектите предлагат.

Ако това не свърши работа, дъските под килим, таваните за подмяна, допълнителните слоеве от гипсокартон по стените и капаците на прозорците – без да се изключва твърде много слънчева светлина – могат да помогнат.

Разхвърляност

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

Проучванията са установили, че бъркотията може да повиши нивото на кортизол, хормон на стреса. Това може да се дължи на това, че бъркотията доставя противоречиви стимули на мозъка, който след това трябва да работи по-усилено, за да филтрира безполезни сигнали.

Психологът по околна среда д-р Елинор Ратклиф от университета в Съри казва: „Проблемът с бъркотията е прекомерната стимулация“.

Нормалните нива на кортизол с периодични скокове са напълно здрави, но хронично високите нива на кортизол са свързани с тревожност, депресия, главоболие и нарушения на съня.

„Трябва да помислите за състоянието си на нужда“, казва д-р Ратклиф. Въпреки че определено количество бъркотия в релаксиращ дом може да не е проблем, ако сега е работно място, „вие сте в друго състояние на нужда, трябва да намалите разсейването“. Така че направете подходящо изчистване и се организирайте.

Раздвижвайте се

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

Ако и вие работите изцяло от вкъщи и не ви се налага да ходите до автобусната спирка или метрото, както и да обикаляте из дългите коридори в офиса и единственото ви движение е от спалнята до хола, то вероятно пропускате физическа активност, която може да ви помогне да поддържате психическа и физическа форма.

Многобройни проучвания са установили, че упражненията са естествено средство против тревожност, облекчаване на стреса, повишаване на физическата и психическата енергия и подобряване на благосъстоянието чрез освобождаване на ендорфини.

„Липсата на упражнения може да има реално въздействие“, казва д-р Ратклиф. „Ако хората пропускат упражнения, те трябва да помислят как е структуриран денят им – и да започнат да полагат изрични усилия.“

Единият вариант е да вземете изправено бюро, ако можете – и да го използвате правилно. Използвайте го изправени половината време през деня, седнете през останалата част от деня. Но можете също да правите почивки и да се разхождате и да редувате прави – седнали.

„Пътуването до работното място също беше вид декомпресия за много хора“, казва професор Гейл Кинман, член на Британското психологическо общество.

“Това позволи на хората да поставят ясна граница между работата и домашния си живот. Когато работите у дома, границите стават пропускливи.” Излизането за редовни упражнения може да даде на много хора, които работят хоум офис необходимата им декомпресия, казва тя.

Използвайте растения

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

Изказват се много твърдения за умствените ползи от контакта с природния свят: намаляване на кръвното налягане, безпокойство, стрес и преживяване (безкрайно преодоляване на едни и същи мисли), като същевременно се подобряват вниманието, паметта и сънят.

Внасянето на растения и други природни обекти и изображения в работното ви пространство в дома може да окаже значително въздействие.

Д-р Ратклиф обяснява теорията за “възстановяване на вниманието”.

„Разглеждането на природни обекти може да даде на мозъка ви почивка – или поредица от „микро-прекъсвания“ от фокусиране. Те привличат вниманието ви, но не по взискателен или прекалено стимулиращ начин.”

“Ние също свързваме природата с отдих и релаксация, така че отново това може да помогне за подобряване на настроението ни”, добавя тя.

Социален контакт … и не само онлайн

Снимка: bbc.com
Снимка: bbc.com

Д-р Баламурали казва, че хората, които се чувстват нещастни, като работят вкъщи, трябва добре да помислят какво е това, което им липсва при отиването до офиса, и да се опитат да компенсират загубеното.

В началото на списъка за много хора е социалният контакт. Повече от нас, отколкото бихме могли да очакваме, получават по-голямата част – може би 80 или 90% – от социалния ни контакт, като са на работа, казва той.

Дали това е чат с колеги в офиса или опашката за обяд, в асансьора или на стълбите, това има значение за огромен брой хора.

„Когато дойде локдауна – всичко това изчезна съвсем внезапно“, казва д-р Баламурали. „Зависи какъв тип личност сте, но много хора трябва да получат по-истински социален контакт по други начини.”

“Така че излезте по обяд и вечер – свържете се с приятели, семейство и съседи – хора, с които се чувствате свързани.”

Срещата с други очевидно е много по-трудна при локдаун, но той предлага да се срещнете с друг човек, с когото да тренирате или да ходите.

„Хората са социални животни“, добавя той. „Взирането в екран на Zoom не е достатъчно.“

Остави коментар