Корги – любимото куче на известните личности

Корги

Уелското Корги Пембрук е доста по-активно и по-игриво от Корги Кардиган. Кучетата от породата Уелско Корги са популярни в цял свят и са любимци на много известни личности. Сред прочутите стопани на Коргита е английската кралица Елизабет Втора, която отглежда кучета от тази порода. Тя има също така и две кучета от породата Дорги – това е смесена порода, получена в резултата на кръстоската на Корги и Дакел.

Корги Пембрук е много подходяща порода за семейства с малки деца, тъй като това е порода, която винаги е готова за игри с децата и никога няма да се опитат да ги наранят. Пембрук се грижи за децата като бавачка и винаги е готово да ги защити, въпреки малкия си размер. Уелското Корги Пембрук е весело и винаги изпълнено с оптимизъм куче. Това е домашен любимец, който е напълно предан на семейството си.

Положителни качества

Кучетата от порода Пембрук се разбират добре с други кучета и домашни любимци, но е за предпочитане да са израснали заедно.
Корги Пембрук много обича да чува гласа на стопанина си, също така не понася виковете. Няма  да постигнете нищо, ако се карате на висок тон на любимеца си. Защитната реакция на Корги Пембрук в такива случаи е просто да игнорира виковете ви. Пембрук много обича да плува, така че ще се чувства много добре, ако има тази възможност.

Характеристика

Породата е известна още от 10 век и е създадена в Уелс, като за основа ѝ послужила исландската овчарка. Уелското корги е един от най-малките членове на групата на овчарските кучета. Използва се в животновъдството за охрана на стада, където е особено полезно, тъй като направлява животните, като ги хапе на специфично място в долната част на крака и умело избягва ответния удар. Едновременно с това е смятано за особено ефикасно и поради малкия му размер. Първият стандарт на породата е от 1892г. Днес тя може да се види по целия свят.

Корги Пембрук е активно куче, което има нужда от физически натоварвания, ако живее в апартамент. Обича да играе със стопанина си и е важно животното да получава необходимото внимание. Липсата на движение може да доведе до натрупване на излишни килограми, които няма да се отразят здравословно на кучето.

  • Размери – Средна порода куче
  • Тегло – Кардиган: 14кг; Пембрук: 10 – 12кг

Хигиена и здраве

В общия случай уелското Корги Пембрук е много жилава порода. Като повечето породи обаче не е изключено да развие наследствени нарушения на зрението, а също дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето. Формата на тяхното тяло е по-податливо на дископатия.

Козината на уелското Корги Пембрук е средно-дълга, права и не пропуска вода. Подкосъмът е гъст. Тази козина не изисква особени грижи. Трябва да се разчесва с четка, за да се премахнат падащите и падналите косми. Ако са се окаляли, ще е лесно да се премахне мръсотията, веднага щом тя засъхне.

  • Продължителност на живот – 12-15 години
  • Страна – Великобритания

Произход и история

Открити са свидетелства за това, че породата уелско Корги Пембрук е съществувало в Обединеното кралство от 920 г. сл. Хр. Счита се, че фламандски тъкачи са го внесли в Уелс и в периода XIV-XVIII век подкарват местния добитък. В Обединеното кралство Корги Кардиган и Корги Пембрук се признават за отделни породи през 1934г.

Източник: dariknews

Остави коментар