Компанията за търговия с биткойн Coinbase излиза на борсата

Coinbase

Цената на биткойна надмина 63 000 щатски долара във вторник, което доведе криптовалутата до рекордно високо ниво. Част от причината за скока е очакването за предстоящото директно излизане на борсата на компанията Coinbase. Една от най-големите и популярни борси за криптовалути в света.

Coinbase трябва да излезе публично в сряда на Nasdaq. Като акциите на компанията се очаква да се търгуват от 250 щатски долара. При избора на директен листинг, който прави акциите незабавно достъпни за всички инвеститори. Компанията ще се откаже от конвенционалната практика на първоначално публично предлагане, което обикновено осигурява ранен достъп до големите институционални инвеститори.

Очаква се излизането на Coinbase на борсата не само да бъде едно от най-големите събития на стоковите пазари на годината. Но когато стане факт, името на компанията ще се превърне в поредното доказателство за това как се утвърждава биткойна и цялата индустрия на криптовалутите.

Какво е Coinbase?

Основана през 2012 г. от Брайън Армстронг, бивш инженер на Airbnb и Фред Ерсман, бивш търговец в Goldman Sachs, Coinbase е популярна борса за криптовалути. Тя е известна със своя интуитивен интерфейс, удобен за начинаещи. Компанията предоставя набор от инструменти, които помагат да инвеститорите да научат повече за различни видове криптовалута. И ги възнаграждава с криптовалута за преглед на образователни уроци.

Повече от 53 милиона потребители имат акаунти в Coinbase и ги използват за търговия с над 50 криптовалути. Включително Bitcoin, Ethereum и Litecoin. Coinbase предлага и кредитна карта на клиенти, които искат да правят покупки с криптовалута. Както и цифров портфейл за съхранение на крипто активи, включително NFT.

Кога мога да закупя акции на Coinbase?

Coinbase ще излезе публично на борсата Nasdaq в сряда на референтна цена от 250 щатски долара на акция под символа COIN, като оценката на компанията е приблизително 65 милиарда щатски долара, според Wall Street Journal. Референтната цена се основава на предишни показатели за ефективността на компанията и не отразява действителната ѝ потенциална начална цена. Точният момент на начало на предлагането все още не е определен.

Защо Coinbase използва директен листинг?

В съответствие с подривната основа на криптовалутите, решението на Coinbase да избегне IPO не е изненадващо. Ако реши да използва IPO, то това означава, че компанията се задължава да си партнира с финансови институции, за да популяризира своите акции с надеждата да ги продава с цел набиране на капитал, каквато е една от основните цели на публичното предлагане на борсата за една компания. За разлика от тази ситуация обаче, при директният листинг се осигурява място за съществуващи заинтересовани в страни в компанията – които вече притежават акции – да имат възможност да ги продават на обществеността. Така акционерите на Coinbase ще имат възможността да продадат почти 115 милиона акции.

Източник: kaldata

Остави коментар