Колко често сменяме смартфона си?

0
Колко често сменяме смартфона си?

Колко често сменяме смартфона си?

В първите години след като се появиха смартфоните, много от нас едва изчакваха да излезе следващия модел, за да дадат парите си, без да му мислят кой знае колко. Е, да не забравяме факта, че тогава цените на тези джаджи бяха далеч по-достъпни, отколкото са сега. Освен това, с всеки следващ модел се появяваха нови функционалности и иновации, които просто трябваше да притежаваме и ние.

През последните две-три години обаче положението далеч не е същото. Започнахме да наблюдаваме постоянното увеличаване на цените, които най-безцеремонно прекрачиха прага на 1500 – 2000 лева и не спират да растат.

В същото време пък, от чисто потребителска гледна точка, голяма част от иновациите, които притежават новите модели на смартфоните са все по-скучни и ненужни. Това, в комбинация с високите цени на пазара накара мнозина потребители да останат със старите си модели и да изчакат поне още 1-2 години, преди да се бръкнат за ново устройство.

Колко често сменяме смартфона си?
Колко често сменяме смартфона си?

По данни на агенцията Strategy Analytics, в днешно време човек прекарва поне 33 месеца със своя смартфон, преди да реши да го замени с по-нов модел. Скъпите модели на известните марки са атрактивни и вълнуват едва около 7% от потребителите. От агенцията предвиждат, че с навлизането на 5G смартфоните на пазара допълнително ще се увеличи периода от сегашните 33 месеца, макар и 25% от потребителите да са на мнение, че 5G е важна и необходима за тях екстра.

Остави коментар