Кои са основните 5 грешки, които трябва да избягвате при отслабване

0
Кои са основните 5 грешки, които трябва да избягвате при отслабване

Кои са основните 5 грешки, които трябва да избягвате при отслабване

Самият процес на отслабване е труден и дълъг … поне за трайното такова. Липсата на опит и знание го правят още по-труднопостижимо. Много начинаещи, които искат да отслабнат, правят едни и същи грешки, които забавят напредъкът им и дори може да се каже, че ги връща назад. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните от тях.

Ако искате да отслабнете, прочетете статията внимателно и имайте предвид грешките и ги избягвайте, за да постигнете по-бързо желаният резултат и да изпълните целта си.

Грешка №1: Наблягате на грешните упражнения

Често начинаещите прекаляват с изолиращите упражнения като бицепсово сгъване с дъмбел, кик-бек и други, които натоварват само един мускул. Но те всъщност не са толкова ефективни, колкото по-тежките, базови упражнения, натоварващи едновременно набор от 2 или повече мускулни групи.

Да, някои изолиращи упражнения могат да активират мускулатурата ви толкова добре, колкото и базовите, но активацията на мускула не означава непременно предпоставка за неговото развитие.

Без да навлизаме в детайли тук- това, в което изолиращите упражнения изостават спрямо базовите в случая, е възможността за поемане на по-голяма тежест и прогресивно натоварване. А именно това е от ключово значение за изграждането на обем и издръжливост на мускула. Но за прогресивното натоварване – след малко.

Може би вече се питате „Защо ми е да развивам мускулната си маса, след като искам да отслабна?“

– Силовите тренировки, и особено тези с базовите упражнения, ще помогнат както за по-бързото изгаряне на мазнините, така и за тонизирането на тялото под тях – освен, че оформят физиката ви по-добре, мускулите ще забързат и метаболизма ви, защото са тъкан, която изисква много енергия от тялото, за да се поддържа. За вас това просто означава, че хем ще изглеждате по-добре, хем ще изгорите мазнините по-лесно.

Грешка №2: Прекалявате с кардиото

Кои са основните 5 грешки, които трябва да избягвате при отслабване

Вярно е, че ако целта ви е стягане и отслабване, е хубаво да комбинирате силовите тренировки с кардио, но има правилен и грешен начин да направите това. Дългите и изтощителни кардио тренировки носят единствено психическа умора и загуба на мускулна маса, която на всяка цена трябва да пазите и дори да развивате, както вече споменахме.

Правилният начин е наблягането на силови тренировки, защото те носят след себе си както предимствата, описани в горната точка, така и т.нар. afterburn effect – метаболизмът остава забързан часове наред след края на тренировката и горите мазнини много по-дълго време, в сравнение с това след кардио.

А що се отнася до самото кардио – то трябва да е само допълнение към силовите тренировки. Най-доброто място за него е или веднага след силова тренировка, или рано сутрин, на гладно. Продължителността на една сесия трябва да е между 20 и 40 минути, не повече.

Така съчетани, силовите тренировки с кардиото ще ви дадат оптимални резултати.

Грешка №3: Претоварване на коремните мускули

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извая добре оформен и стегнат корем. В стремежа си да го постигнат много хора влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока, залагайки на безброй упражнения и повторения за корем в своята фитнес програма. За съжаление обаче, този подход е напълно грешен.

Разбира се, всеки, който е работил за отслабване, си е мечтал за стегнат и плосък корем. Ноза да го постигнете, първо трябва да изгорите мастните натрупвания в коремната област. По този начин ще изпъкнат и самите коремни мускули. Безбройните силови упражнения за корем ще развият мускулатурата ви и дори ще помогнат за изгарянето на част от мазнините в тялото, но няма как да таргетират специално тези около корема.

А докато мускулите са под пласт мазнини, колкото и развити и стегнати да са те, просто няма си личат.

Грешка №4: Пренебрегвате прогресивното натоварване

За да има стимул тялото ви да се оформя и развива, то трябва да го накарате да работи здраво.

Не трябва да си избирате едно удобно натоварване в началото, когато започвате да тренирате и просто да продължите с него завинаги.. Напротив! Трябва да прогресирате, постепенно да увеличавате натоварването си по време на тренировка, когато усетите, че е дошъл момента това да се случи.

А кога е дошъл този момент? – Когато усетите, че правите тренировката си без много усилия и без да се поизморите, а след нея се чувствате готови за още натоварване. Ако е така, то значи е време да вдигнете натоварването. И под увеличаване на натоварването не визираме просто по-големи тежести… Има повече от един начина да направите това.

Грешка №5: Гладувате

Кои са основните 5 грешки, които трябва да избягвате при отслабване

Последна грешка в статията, но може би първа по важност и най-често допускана грешка – гладуването. Изключително грешен, неефективен, вреден и дори опасен подход за отслабване.

По време на гладуване тялото ви постепенно започва да се храни от себе си, горейки мазнини но и мускули и в краен случай – дори органи за енергия.

А когато тялото усети, че не приема достатъчно калории, енергоразходът намалява. Организмът ви си казва: „Изглежда храната на разположение е наистина оскъдна… По-добре да спра да горя толкова много калории и да започна да пестя енергия.“.

По този начин в един момент приетата храна започва да се складира като запас от енергия в тялото. Този запас обикновено е под формата на мазнини. И така, отслабването си остава някъде в миналото и скоро отново се връщаш в изходна точка.. А това е само един от проблемите, към които предразполага отслабването с гладуване.


В заключение бихме казали, че няма кратък или пък лесен път към успеха, що се отнася до отслабването.

Повечето митове и привички за бързо отслабване не само не работят, но дори могат да се обърнат срещу вас и да усложнят нещата още повече.

Затова е изключително важно, преди да започнете, да се информирате добре и да изберете най-здравословният и правилен начин за постигането на вашите цели, които ще ти осигурят дълготрайни и видими резултати.

Остави коментар